TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Política

Saboya presenta el marc institucional de la negociació amb la Unió Europea

Es tracta dels mecanismes per absorbir el cabal comunitari o dirimir possibles conflictes

Saboya presenta el marc institucional de la negociació amb la Unió EuropeaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern va presentar ahir amb els actors econòmics i els partits polítics el marc institucional que ha de regular les regles de joc amb la Unió Europea, va explicar el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya. Es tracta de normes amb la UE que seran comunes a San Marino, Mònaco i Andorra, va dir Gilbert Saboya, que el que fan “és dotar de mecanismes, sigui per absorbir el cabal comunitari o supervisar la seva implementació efectiva” entre la UE i Andorra. A més, va exposar Saboya, també ha de poder “dirimir potencials conflictes” i veure on s’han de resoldre aquestes diferències. De moment, però, aquest text no és definitiu, va assenyalar Saboya. En concret, va dir, que es tracta d’un text “estabilitzat”. Això, va puntualitzar, vol dir que “tothom ha fixat les seves posicions per dirimir-se molts punts de desacord entre la UE i els tres estats”. En aquest sentit, va agregar que un cop s’ha arribat a aquest punt, ara “hem fet una pausa de la negociació dels aspectes sectorials i, per tant, requerirà encara un debat i serà objecte de negociació al futur”, va argumentar.

Liberals d’Andorra (Ld’A) i Partit Socialdemòcrata (SP) van acudir a la reunió amb Govern, però segons Saboya no hi va assistir Socialdemocràcia i Progrés (SDP). Tot i així, la consellera general d’SDP, Sílvia Bonet, sí que va anar a la trobada.

Per una altra banda, sobre les possibles mesures transitòries a l’acord duaner, Saboya va exposar que estan analitzant com poden “fer una represa dels continguts de l’acord duaner del 1990 dins del nou acord d’associació” perquè es mantingui la “substància de l’acord”. En aquesta línia va relatar que estan buscant solucions en els capítols de l’1 al 24, que són dels productes agrícoles, així com del tabac i les franquícies comercials. Per trobar aquestes solucions, Saboya va ressaltar que es necessitarà un diàleg amb tots els partits polítics.

tracking