successos

Recerca d'un cotxe espanyol vermell per la captació de menors

La recerca no és fàcil, perquè s’han detectat fins a 250 vehicles que coincidirien amb la descripció

Recerca d'un cotxe espanyol vermell per la captació de menorsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La policia dóna per fet que l’aproximació que hauria fet un desconegut a diferents menors perquè pugessin a un cotxe és real, segons les diferents fonts policials consultades, però sense tenir clares quines són les intencions que podria tenir. Les descripcions fetes pels menors, i els amics que els acompanyaven en algun cas, han portat a delimitar les característiques del vehicle sospitós. Es tracta d’un cotxe de color vermellós, que podria ser tant vermell com taronja o groc molt intens, i amb matrícula espanyola. Aquesta és la descripció recollida per diferents testimonis del primer cas, que va tenir lloc prop de les escoles de la Margineda, i del tercer, prop de Caldea. Les mateixes fonts van remarcar que el segon cas, el de Sant Julià, les informacions apuntaven a un vehicle de matrícula andorrana. En principi s’està buscant un sol vehicle o com a mínim un sol ocupant, deixant entreveure que podria existir la possibilitat que el mateix individu hagués utilitzat dos vehicles diferents per a intentar la captació. El de color vermell, sense confirmar per la policia, es pressuposa que seria un Citroën.

La tasca de recerca, van assenyalar les fonts, no és gens fàcil atès que ja s’haurien localitzat uns 250 vehicles que coincideixen amb la descripció del cotxe vermellós i espanyol.

Altres fonts policials van destacar que no s’ha determinat que les intencions del sospitós fossin el segrest de nens o la intenció de fer pràctiques contra la seva voluntat. Assenyalen que fins ara no s’ha produït cap episodi on s’hagin intentat endur algun menor per la força. En tot cas, la policia està utilitzant tots els efectius disponibles per fer un operatiu en totes les escoles del país.

Dues vies d’actuació

El cos no vol córrer riscos i actua per dues vies en paral·lel. D’una banda continua la investigació per tancar el cercle del vehicle sospitós. El visionat de càmeres és una eina fonamental per anar delimitant quins vehicles que puguin coincidir amb la descripció es trobaven a les zones on van tenir lloc els incidents en les hores assenyalades. De moment no s’ha volgut insistir especialment en quines són les característiques del sospitós per evitar que puguin produir-se episodis descontrolats en algun centre perquè puguin existir males interpretacions. Aquest fet encara és més preocupant durant els dies vinents, coincidint amb el pont. Els més de 120.000 cotxes forans que s’espera que entrin al país encara faran més complicada la recerca. La investigació, però, es compagina amb la voluntat de mantenir el desplegament policial a les escoles mentre no es detingui el sospitós.

DEMANDA DE COL·LABORACIÓ I RECERCA

El ministeri d’Educació va adreçar ahir una nota a les direccions dels centres educatius perquè, al seu torn, aquestes advertissin els pares de la demanda de col·laboració per localitzar el responsable de l’intent de captació de menors, així com de la recomanació de ser vigilants. L’objectiu és que les mateixes direccions i el professorat indiquin als alumnes les normes a seguir quan estan fora de l’escola –no fer cas de desconeguts, anar sempre acompanyat– i que tothom col·labori a l’hora d’alertar sobre conductes sospitoses. La nota demana als adults que tinguin coneixement d’actituds que generin sospita que s’adrecin d’immediat al número de telèfon 110 per avisar el cos de policia. En cas que del que es tingui coneixement és d’un intent de captació, el que se sol·licita és que es recopili la major informació possible de part del menor –la descripció del responsable dels fets, del vehicle i de la matrícula– per informar-ne les autoritats.

FAMÍLIES EN ALERTA

Dolors Moreno - Escaldes-Engordany

La cerca policial a un desconegut que hauria intentat fer pujar al seu vehicle menors ha suposat un trasbals en l’habitual rutina de les entrades i sortides de les escoles i una preocupació familiar. “El que he fet és avisar molt els nens, advertir-los que sempre vagin al costat dels adults de referència”, comentava ahir una mare a la sortida de l’escola andorrana d’Escaldes. Els més preocupats són els pares amb menors que ja tenen cert grau d’autonomia i no només pel que pot succeir als entorns de l’escola, també per les activitats que fan fora de l’horari lectiu. “Sobretot el que he fet és advertirlos que evitin els desconeguts”, asse-nyalava una altra mare. A la porta del col·legi Sagrada Família –a l’entorn del qual s’hauria produït un dels intents de captació– una mare advocava per no obsessionar-se malgrat que explicava que el seu fill és petit, té 4 anys, i per tant no va sol enlloc. Al matí, però, no ha variat el costum de deixar-lo al bus escolar que el porta fins al centre. Molt a prop l’àvia d’un dels alumnes del centre reconeixia la preocupació i més, recordava, perquè “aquí no estem acostumats a aquesta mena de coses, que sembla que estan arribant”. “S’ha d’estar més alerta”, insistia. En alguns casos, però, els nervis estan més a flor de pell. La testimoni sabia d’una àvia que el dia anterior havia acudit amb més d’una hora d’antelació per recollir el nét.

Els grups de WhatsApp de pares han estat molt actius aquests dies amb l’alerta. Una mare ensenyava un missatge que assegurava que el presumpte responsable dels intents de captació de menors ja havia estat controlat. Notícies no contrastades sobre les quals ja ha advertit la policia. La intranquil·litat és evident.

tracking