Llum verd a l'intercanvi d'informació fiscal

Ld’A va suggerir ajornar la votació fins que no es desencallin els comptes de BPA bloquejats

Llum verd a l'intercanvi d'informació fiscalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General va donar llum verd ahir a la llei d’intercanvi automàtic d’informació fiscal que entrarà en vigor l’1 de gener i que permetrà posar el país “a la primera línia de l’avantguarda en la cooperació internacional i la lluita contra el frau fiscal”, tal com va manifestar ahir el ministre de Finances, Jordi Cinca, que va refermar que “Andorra és i vol seguir sent un país cooperador”. L’intercanvi de dades fiscals –en un primer terme la comunicació afectarà els comptes que tinguin més d’un milió de dòlars– es farà amb els 28 estats membres de la UE, amb les jurisdiccions que hagin subscrit un acord d’intercanvi d’informació amb la UE i amb les que disposin d’un conveni de no doble imposició o un acord d’intercanvi en matèria fiscal amb Andorra.

Etiquetes:

Tot i que el Principat podrà ser requerit per molts països, “es prioritzarà en una primera etapa aquells amb els quals hem signat un CDI i intercanvis a demanda i amb tots els països de la UE”, va assenyalar Cinca. A més, va anunciar que d’aquí a un mes i mig s’entrarà a tràmit un nou projecte d’intercanvi automàtic d’informació sota demanda.

‘CAS BPA’

Una sessió, la del Consell General d’ahir, que va “culminar una etapa important” –en paraules del ministre– en el camí de la transparència fiscal que ha fet Andorra des de l’any 2009. Amb problemes, perquè tot i que finalment ningú hi va votar en contra, el president del grup liberal, Josep Pintat, va advertir que “tocaria deixar en suspens” la votació fins que no s’hagi donat solució als comptes de BPA que es troben bloquejats. Tant el ministre Cinca com també el d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, es van mostrar “desorientats” per la reacció de Pintat, que va insistir a demanar si la llei “busca una solució a la situació de BPA”. Cinca va alertar que “no aprovar la llei seria un missatge absolutament negatiu al món que pagaríem molt car”, i va replicar que “no li podem fer dir res més” a la norma perquè els paràmetres els marca l’OCDE. “Els comptes que hi estiguin dins s’hi acolliran”, va concloure.

Per altra banda, en resposta al conseller d’SDP Víctor Naudi, que va lamentar la manca d’acompanyament al sector bancari per evitar la marxa de clients estrangers, Cinca va afirmar que els bancs “han estat presents en el procés d’acostament a la cooperació” i va recalcar que “tenint en compte que partíem gairebé de zero s’ha anat molt de pressa a tenir una fiscalitat homologable”.

La sessió parlamentària d’ahir també va aprovar la ratificació del conveni entre el Principat d’Andorra i la República de Portugal per evitar la doble imposició. Saboya va definir l’acord com “un conveni molt esperat” i va avançar que la xarxa s’ampliarà l’any que ve. A més, es va aprovar la ratificació de l’acord de París contra el canvi climàtic i l’adhesió als convenis relatius a la tramesa i la notificació a l’estranger d’actes judicials i extrajudicials, i sobre l’obtenció de proves a l’estranger en matèria civil o comercial.

"L'OFICINA DE COL·LOCACIÓ DE DA"

“Volen posar en marxa l’oficina de col·locació de DA.” Aquesta sentència del conseller del PS Pere López en defensar l’esmena a la totalitat contra la llei qualificada de col·laboració entre administracions va indignar el cap de Govern, Toni Martí, que va denunciar que es diguin “coses al límit del tolerable”, i va assegurar que l’objectiu de la norma no és crear organismes públics amb més personal, sinó “modernitzar el funcionament, que sigui més eficaç i amb més garanties jurídiques”. López va denunciar que es plantegi aquesta norma abans de culminar la remodelació de les competències i la Llei de la funció pública, i es va preguntar “on quedaran els consells de comú un cop es creïn les mancomunitats”.

Malgrat que l’esmena no va prosperar, en votar-hi en contra DA i SDP, Liberals d’Andorra hi va donar suport.

tracking