ANTIFRAU

Dos andorrans a presó com a caps d'un grup dedicat al contraban

La guàrdia civil calcula que en un mes van introduir 500.000 euros en cigarretes a Espanya

Dos andorrans a presó com a caps d'un grup dedicat al contrabanGuàrdia civil

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guàrdia civil la considera l’operació contra el contraban més important de l’any a la província de Lleida “pel nombre de detinguts i la naturalesa del grup”. En total s’ha arrestat deu persones, dues de nacionalitat andorrana, set espanyols i un marroquí, i el cos d’ordre espanyol destaca “l’alta capacitat econòmica” de la que considera una organització criminal per detalls com ara els vehicles d’alta gamma amb els quals es movien. El tabac comissat ascendeix a 4.262 paquets, valorats en 17.775 euros, les “quantitats diàries màximes que portaven i acumulaven per evitar ser sorpresos i tenir grans pèrdues en cas de ser detectats pels components de la guàrdia civil”. En total es calcula que durant el darrer mes abans de la desarticulació del grup van introduir a Espanya procedent d’Andorra tabac valorat en mig milió d’euros.

Segons la informació facilitada per la guàrdia civil, la investigació va començar en tenir coneixement que diverses persones de les comarques de l’Alt Urgell i la Cerdanya introduïen a diari tabac procedent d’Andorra usant el mètode del fardell. Les cigarretes s’emmagatzemaven en una finca d’Ardòvol, al terme municipal de Prullans. En el decurs de la investigació es van identificar nombroses persones que feien funcions de contravigilància o de conducció –es van detectar vuit vehicles– per facilitar el transport del tabac sense ser detectats pels cossos policíacs. També en el marc de la vigilància es va localitat un dels dos andorrans detinguts –i posteriorment empresonats per ordre del jutjat–, O. H. P., amb un ampli historial delictiu per contraban i que també usava el punt d’emmagatzematge a Prullans per després transportar la mercaderia, utilitzant “vehicles de gran capacitat de càrrega i cilindrada”, a d’altres indrets de la geografia espanyola. En aquestes operatives de trasllat també participava l’altre andorrà, J. G. T., igualment amb antecedents per fets similars “i estret col·laborador d’O. H. P.”.

Després de dies de vigilància, divendres passat la guàrdia civil va detenir O. H. P. al terme municipal de Prullans. El presumpte contrabandista va intentar fugir amb el seu vehicle i va envestir diversos cotxes policials, per la qual cosa també se li imputa un delicte contra la seguretat viària. L’altre andorrà va ser interceptat a les proximitats del túnel del Cadí i, de la mateixa manera, va envestir un cotxe de la guàrdia civil, aquest cop amb la intenció de facilitar la fugida al vehicle que transportava la càrrega. L’incident va provocar “danys i lesions” a efectius del cos. Tanmateix, es van escorcollar immobles d’Ardòvol, on es va localitzar més tabac de contraban i es va detenir una tercera persona. Els sis arrestos restants es van practicar dilluns passat.

Als detinguts se’ls imputen delictes de contraban, pertinença a grup criminal, contra la seguretat viària, atemptat contra agent de l’autoritat i danys.

tracking