Política

SDP demana que els agents policials sancionats cobrin la jubilació íntegra

La formació vol que es retorni el capital aportat fins a l’obertura de l’expedient disciplinari

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Socialdemocràcia i Progrés (SDP) demana que els policies que hagin estat sancionats cobrin la jubilació íntegrament fins al moment en què se’ls hagi obert un expedient disciplinari. El projecte de modificació de la llei de la policia, actualment en tràmit parlamentari, estableix que els membres del cos que siguin objecte d’un expedient per una falta molt greu, els que estiguin encausats o processats o als que se’ls hagi imposat sancions d’acomiadament i inhabilitació per una falta disciplinària greu o molt greu no podran acollir-se a la jubilació voluntària del Govern. SDP ha presentat una esmena per canviar aquesta disposició i que se’ls retorni el capital aportat fins al dia de la incoació de l’expedient.

El conseller general Víctor Naudi va explicar ahir en roda de premsa que s’hauria de retirar la jubilació “en el moment de la falta, no abans”, ja que “no cal aplicar la sanció amb anterioritat [de les irregularitats comeses] i s’ha de reconèixer el dret”. Naudi va destacar que també s’ha presentat una esmena perquè es reconegui el dret de vaga dels policies adduint que “entra en una contradicció evident” amb la llei dels bombers, que sí que contempla aquest dret. “No s’entén per què a un cos es permet i als altres dos [policies i penitenciaris] no”, va manifestar, i va afegir-hi que es tracta d’“una qüestió bàsica”.

D’altra banda, SDP també critica que el director de la policia pugui no ser andorrà, i és per això que han entrat una proposta de canvi perquè hagi de ser forçosament de nacionalitat andorrana. Així mateix, volen que la figura del director adjunt sigui només ocupada per un càrrec superior i que només n’hi hagi un (el projecte en preveu dos).

Pel que fa a l’ús de les armes de foc, l’esmena socialdemòcrata demana que quedi més ben definit l’advertiment abans de disparar, de manera que en “casos extrems” i manca de temps no sigui obligatori. A banda, aposten perquè tots els membres del cos tinguin dret a formació continuada un cop l’any en tir, tècniques d’intervenció o altres matèries.

EL PS RECLAMA UN REGISTRE DE LA PROPIETAT NACIONAL

Els consellers generals del PS han presentat una esmena al projecte de modificació de l’anomenada Llei del sòl perquè es creï un registre de la propietat nacional d’accés obert prèvia petició escrita. Els socialdemòcrates consideren que cal un instrument per inscriure “els actes i els contractes relatius al domini i altres drets reals”, i aposten per encarregar al Govern que l’impulsi “en un termini no superior a un any” des de la publicació del text al BOPA. El partit ha presentat 20 propostes destinades a mantenir el principi de subsidiarietat de la iniciativa pública en l’activitat urbanística o la reducció del quòrum necessari per engegar un pla parcial.

tracking