Política

DA, Liberals i SDP s'oposen a la legalització de la doble nacionalitat

DA, Ld’A i SDP creuen que amb un bon encaix a la UE no caldrà tenir dos passaports

DA, Liberals i SDP s'oposen a la legalització de la doble nacionalitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els partits estan en contra de la proposta de legalitzar la doble nacionalitat que el PS va aprovar al congrés de dissabte passat. DA, Ld’A i SDP opinen que no és un debat que toqui tenir ara i afirmen que molts dels greuges que hi ha a causa de la nacionalitat única quedaran resolts quan hi hagi acord d’associació amb la Unió Europea (UE). El secretari general de DA, Èric Jover, reconeix que la nacionalitat andorrana té associades “dificultats per bellugar-se o anar a treballar a fora” que amb una nacionalitat de la UE no tindria, però considera que el que cal és “donar més força a a la nacionalitat andorrana”. I fer-ho a través de l’acord d’associació: “Quan l’haguem fet les principals raons per les quals la gent és favorable a la doble nacionalitat desapareixeran.” És per això que aposta per “dotar de més potència la nacionalitat andorrana”, aconseguint un encaix “el màxim de beneficiós”. En aquest sentit, conclou que “quan tinguis una nacionalitat andorrana potent no tindràs necessitat de tenir-ne dues”.

SDP és del parer que permetre que els ciutadans tinguessin dos passaports “generaria dues categories de ciutadans”, adverteix el conseller Víctor Naudi, que defensa que “és millor fer una rebaixa dels anys per accedir a la nacionalitat”, reduint-los als deu. A més, apunta que amb l’acord s’hauria de posar fi als problemes de viatjar o treballar a l’exterior. Jover indica que “no ha de ser tabú” parlar de reduir els anys. A més, alerta que permetre la doble nacionalitat podria generar una desproporció de la població i problemes de sobirania.

Per altra banda, el conseller de Liberals d’Andorra Carles Naudi assenyala que l’actual Consell General no té potestat per discutir aquest tema. “Ara per ara he de respectar les lleis i per tant no hi puc estar a favor de cap manera”, sosté, alhora que subratlla que els parlamentaris “no estem legitimats per discutir-ho” perquè ni se’n va parlar a la campanya electoral. Per tant, creu que el PS ha actuat “a destemps” plantejant una reforma constitucional en l’actualitat. “No es pot treure això a mitjan legislatura quan tenim temes importantíssims com l’encaix a Europa” que –recalca– ja porta incorporats avantatges com ara les facilitats laborals o per viatjar, que són alguns dels arguments que s’usen com a defensa de la doble nacionalitat. D’altres polítics liberals també es posicionen en contra adduint que “al final un ha d’escollir d’on és” i decidir si se sent o no andorrà.

Respecte als que avui en dia tenen dos passaports de manera il·legal, els contraris creuen que no s’ha de canviar la llei per afavorir els que la incompleixen.

tracking