Unió Europea

Govern acordarà posicions conjuntes davant la UE amb San Marino i Mònaco

Buscaran fórmules adequades als petits estats sobretot pel que fa a la lliure circulació

Govern acordarà posicions conjuntes davant la UE amb San Marino i Mònaco

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern es reunirà properament amb Mònaco i San Marino per acordar posicions conjuntes de cara a la negociació per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. El cap de Govern, Toni Martí, va mantenir el cap de setmana passat una trobada bilateral amb el seu homòleg monegasc, Serge Telle, en el marc de la XVI Conferència de caps d’Estat i de Govern de la Francofonia, celebrada a Madagascar, per parlar de l’estat de l’agenda negociadora. Segons va informar ahir l’executiu, Martí i Telle van pactar una trobada “imminent” entre els dos estats i San Marino per compartir posicions al voltant d’Europa, sobretot pel que fa a la lliure circulació de persones. Els dos mandataris van destacar la necessitat de buscar fórmules que s’adeqüin a les particularitats dels petits estats i van coincidir en la necessitat de buscar i compartir una posició conjunta en aquells aspectes que afectin els interessos d’ambdós països.

Martí també es va reunir amb el cap de Govern i president de la Confederació Suïssa, Johan N. Schneider-Amman, amb qui va parlar de l’encaix a Europa i la lliure circulació de persones, i també de qüestions de fiscalitat internacional. Igualment, van acordar una reunió entre els ministres d’Afers Exteriors els propers mesos per concretar posicions conjuntes.

Martí també es va referir a les negociacions amb la UE en la seva intervenció a la reunió de caps d’Estat i de Govern a la Conferència de la Francofonia, on va posar de manifest que “la negociació en curs d’un acord d’associació amb la Unió Europea és un pas més dins del procés de transformació que ha engegat Andorra”. Durant la seva al·locució, el cap de Govern va explicar que en els dar­rers cinc anys el Principat ha engegat un procés de transformació i de diversificació de l’economia que ha comportat “la recerca de nous pols de creixement” que “es fa en el marc d’una nova visió transfronterera amb els nostres veïns”. “Aquesta exigència d’obertura i transparència ens ha permès desenvolupar gradualment un sistema fiscal integral en línia amb els estàndards internacionals”, va concloure.

El líder de l’executiu va fer esment al compromís d’acollir vint famílies de refugiats i pel que fa a l’acció climàtica, va afirmar que esperen “arribar a ser un país net de carboni el 2050”.

tracking