Sense responsabilitat en la mort d'un pres

La dona del reclús va demandar el Govern en considerar que els funcionaris havien incomplert el deure de vigilància

Sense responsabilitat en la mort d'un presArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala administrativa del Tribunal Superior ha donat la raó al Govern en el cas del marroquí de 34 anys que es va suïcidar dins del centre penitenciari de la Comella l’octubre de l’any 2012. La seva dona va demandar el Govern en considerar que l’Estat no havia fet el suficient per preservar la vida del marit.

Etiquetes:

Segons s’explica a la sentència, la dona va presentar un recurs contra el ministeri de Justícia i Interior el 9 de desembre del 2013, però el Govern va resoldre en contra el febrer del 2014 i la demandant va acabar traslladant el plet a la justícia. El gener d’enguany, el Tribunal de Batlles també va desestimar la demanda de la dona.

En el recurs d’al·legació presentat al Superior, l’esposa del difunt va manifestar que “l’administració va incórrer en una manca de serveis per haver mancat al deure de garantir la vida de l’intern”. També els va demandar per la suposada violació del dret de vetlla i el de vigilància permanent de l’intern. En aquest sentit, va ressaltar que “existien indicis suficients per activar mesures preventives a efectes d’assegurar la vida i integritat del pres”.

Per contra, el Govern va defensar que el cos penitenciari no va dur a terme cap omissió, ja que va posar en disposició del reu atenció sanitària i de seguretat. A més, va argumentar que no tenien cap indici que els permetés detectar que hi havia una situació de risc amb el pres.

La sala administrativa del Tribunal Superior va considerar que “no ha quedat acreditada en aquest cas l’existència d’una falta de servei de l’administració”, segons va recollir la sentència. El tribunal va prendre aquesta decisió d’acord amb dos arguments. Primer de tot, perquè la llei ordena que es faci un seguiment continuat, “però no un control ininterromput, una situació que implicaria una negació del dret de la intimitat de l’intern”. A més, va apuntar que se li va practicar una anàlisi psiquiàtrica de la qual es va desprendre que no hi havia cap risc de suïcidi.

El marroquí, resident a la Seu d’Urgell, va ser detingut a la frontera del riu Runer quan intentava introduir 1.500 grams d’haixix al Principat, per la qual cosa va entrar en presó preventiva. La mort del reu es remunta al 20 d’octubre del 2013, quan el pres va indicar als funcionaris de presó que no volia utilitzar el temps del pati per sortir de la cel·la. Pels volts de les sis de la tarda, un dels treballadors del centre penitenciari de la Comella es va trobar que el pres s’havia llevat la vida utilitzant els llençols.

tracking