Reportatge

Pànic a la fiscalitat

Bona part de les reticències a l’acostament a la Unió Europea es basen en la confusió sobre l’impacte que tindrà en la pressió fiscal. És la visió d’Òscar Ribas sobre el rebuig a l’acord d’associació, i per això remarca que és una conclusió que no s’ajusta a la realitat.

Pànic a la fiscalitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La qüestió fiscal és cabdal entre totes les idees errònies que s’estenen al voltant de les conseqüències que Andorra tanqui un acord amb les autoritats europees. Albira que quan Liberals es posiciona contra l’acostament hi ha la creença que “hem d’adoptar la fiscalitat europea, i això és fals”, emfatitza l’excap de Govern, que reviu amb aquests opositors el que va succeir quan es treballava en la Carta Magna. “El pànic és que la fiscalitat vindrà de la Unió Europea, abans era la Constitució. Els mateixos que s’oposen a la UE són els que s’oposaven a la Constitució amb l’argument que ens portaria la fiscalitat”, insisteix Ribas, per afirmar amb rotunditat que “no té res a veure amb el tractat d’associació”.

L’escenari actual, precisa, no és que s’haurà de fer front a un problema per les imposicions que vinguin des de fora sobre la càrrega fiscal, “ja ha començat a venir”. I ho argumenta assegurant que “amb aquesta llista de països no cooperants fiscalment on ens posen amb una vista de futur hem de començar a tremolar si la UE arriba a una homogeneïtzació fiscal, i això calculo que entre cinc i deu anys es posarà el problema de la diferència fiscal entre els països de la UE, i dic que ja ha començat”. Ribas puntualitza en aquest sentit que les autoritats de Brussel·les intentaran que tothom es mantingui en uns marges “amb tractat i sense”, i reitera que avui no hi ha acord d’associació “i estem en una llista de països no cooperants fiscalment”, i per això considera que “està claríssim” que Andorra no té una altra sortida que continuar implementant mesures en el camí de la transparència “i seguir la tendència internacional”.

L’excap de Govern valora que l’intercanvi automàtic d’informació fiscal que s’aplicarà en breu afectarà l’activitat del país perquè “no és res positiu per a la plaça financera, i crec que no serà com abans, però pot continuar amb menys ritme”.

I segueix donant arguments per defensar que el Principat ha d’apostar per l’acostament a Europa negant els efectes radicals que pugui tenir sobre el tabac davant la possibilitat que desapareguin les condicions fixades a l’acord duaner. “Sóc del sector tabaquer i no em preocupa el tractat d’unió duanera, és més greu per al sector l’acumulació d’aprehensions que es fan a les zones frontereres. Cada vegada que surt a la premsa que se n’ha fet una és un cop dur per al sector, més que les franquícies de la unió duanera”, subratlla, per afegir que això sí que té repercussió internacional “i podríem tornar a veure els GAR” recordant el desplegament d’agents rurals de la guàrdia civil a la frontera espanyola de fa uns anys.

Admet Ribas que les vendes de tabac reporten ingressos ara mateix essencials per al sosteniment de les finances de Govern, i apunta que es perdrà aquesta font de recaptació si no es té “visió a llarg termini i si no fem res per substituir-lo”. Afirma que podria donar-se la circumstància que la campanya contra el consum de tabac prosperi i d’aquí a tres anys no fumi ningú, “evidentment que això perjudica el sector i el Govern amb els ingressos, i el que hem d’imaginar és una economia pensada a reemplaçar aquest sector, que està diguem-ne tocat”.

L’excap de Govern remarca que no es pot “improvisar” i s’ha de treballar la diversificació econòmica, i detecta que en els resultats de la inversió estrangera “estem molt impacients perquè no hem d’esperar resultats fins d’aquí a 10-15 anys, sempre que no tinguem accidents com hem tingut amb BPA”.

tracking