No doble imposició

Espanya farà el retorn del 8% retingut de les pensions al febrer

Els pensionistes que han certificat que són residents fiscals a Andorra rebran tots els diners que se’ls
van retenir l’any que ve

Espanya farà el retorn del 8% retingut de les pensions al febrerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència Tributària espanyola no reemborsarà fins al mes de febrer de l’any que ve els diners que va retenir als pensionistes d’aquell país, que tenen residència fiscal a Andorra, durant els mesos en què no va aplicar l’apartat del conveni de no doble imposició (CDI) entre el Principat i Espa-nya, que indica que aquestes persones només han de tributar al país i no a l’Estat veí del sud. El fisc espanyol va estar retenint durant sis mesos –des del febrer del 2015 (mes en què va entrar el vigor el CDI entre els dos països) fins a l’agost d’aquell mateix any (el mes de setembre l’Institut Nacional de la Seguretat Social va començar a complir el punt del conveni)– el 8% de la pensió dels beneficiaris que rebien una prestació d’aquell país.

Els beneficiaris estaven sent doblement penalitzats, ja que com marca el conveni de no doble imposició, la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) els retenia una part dels diners rebuts des d’Espanya. La CASS, però, també complia la part del conveni relativa al fet que els residents fiscals a Espanya que cobren una pensió de la Seguretat Social andorrana només han de pagar impostos al país veí del sud i no els retenia res.

Arran de la denúncia per part del Diari que Espanya no estava complint aquesta part del CDI, la CASS es va oferir a fer-se càrrec dels tràmits amb la Seguretat Social espanyola, malgrat que hauria d’haver estat aquesta qui ho hagués fet automàticament. La parapública va enviar els certificats de residència fiscal de tots els beneficiaris de les pensions espanyoles que es van adreçar a les seves oficines i totes aquestes persones van deixar de patir la retenció del 8% en el pagament que van rebre a final de setembre.

Espanya només paga al febrer

La Seguretat Social espanyola es va comprometre a reemborsar les retencions que havia fet i que eren contràries al CDI. Així, a totes les persones que van enviar el certificat de residència fiscal a Espanya se’ls va trametre des de Madrid un document per reclamar el reemborsament de les retencions dels sis mesos. Aquest formulari l’havien d’enviar a l’oficina de l’Agència Tributària a la Seu d’Urgell, ja que és el fisc espanyol l’encarregat de reemborsar les retencions.

“L’Agència Tributària espanyola cobra tots els mesos, però es veu que només paga al febrer”, va explicar en declaracions al Diari el representant dels pensionistes a la CASS, Lluís Samper, que va confirmar que el veí del sud ja no està fent cap tipus de retenció als beneficiaris que han enviat el certificat conforme tenen la residència fiscal a Andorra. “Això ha quedat totalment solucionat, està tot aclarit”, va afirmar Samper.

3.019 pensionistes espanyols

Segons les xifres de l’Institut Nacional de la Seguretat Social, l’1 d’octubre passat hi havia 3.019 residents fiscals a Andorra que estaven cobrant alguna pensió espanyola, uns diners que, de mitjana, són 324 euros mensuals.

Al Principat hi ha beneficiaris de pensions de l’Estat veí del sud per incapacitat permanent, jubilació, viduïtat, orfandat i favor familiar. En el primer dels casos hi ha 139 pensionistes que cobren 296,18 euros de mitjana. El gruix dels beneficiaris d’una pensió espanyola són els que la cobren en concepte de jubilació. A 1 d’octubre del 2016, hi havia 2.062 residents fiscals al Principat que cobraven de mitjana 339,93 euros de la Seguretat Social espanyola.

Respecte de les pensions de viduïtat, la rebien 841 persones que ingressaven de mitjana 302,63 euros i respecte les pensions per orfandat eren 65 els beneficiaris per un valor de 184,1 euros. Per últim, dues persones cobraven una prestació pel concepte de favor familiar i rebien de la Seguretat Social espanyola 469,7 euros mensuals de mitjana.

tracking