economia

Un professor dels jesuïtes redacta la llei de fertilitat

Salut ha contractat Federico de Montalvo perquè redacti la llei sobre reproducció assistida

Un professor dels jesuïtes redacta la llei de fertilitat

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut ha contractat Federico de Montalvo, professor de la Universitat Pontifícia de Comillas, per redactar la llei que ha de regular la reproducció assistida a Andorra. De Montalvo és un seglar, però està molt vinculat a l’Església catòlica i es va fer famós en denunciar que amb el testament vital (un document pel qual una persona decideix prèviament com ha de ser tractada en la part final de la seva vida) es pot estar obrint a Espanya la pràctica de l’eutanàsia “per la porta del darrere”. Montalvo va ser un dels portaveus de l’oposició més conservadora en contra de l’aprovació del testament vital afirmant que “es diu que el testament vital no té res a veure amb l’eutanàsia, però s’intenta que entri per la porta del darrere amb casos molt espectaculars de pacients moribunds [en referència al de Ramon Sampedro] i és tot un muntatge. I el pitjor és que no es parla per a res de les cures pal·liatives”.

Etiquetes:

El perfil de l’elegit pel ministre Carles Álvarez Marfany és el d’un professor universitari molt conservador que imparteix classe en un centre dirigit pels jesuïtes a Madrid. I aquesta elecció ha provocat reaccions de rebuig per part de diferents col·lectius. D’entrada, es dóna per fet que el text que presentarà De Montalvo serà molt restrictiu i en la línia de la ideologia pontifícia. Una legislació molt conservadora, segons diverses fonts, podria ser un greu problema per a un país com Andorra, perquè d’entrada faria innecessària la regulació, perquè com que Espanya té un model força aperturista, les parelles optarien per anar al país veí (com ja fan actualment).

Risc a l’institut Marquès

L’impacte de la llei restrictiva que es preveu també seria definitiu per posar fi al projecte de l’Institut Marquès per instal·lar una clínica de fertilitat a Andorra. Amb una legislació més rígida que l’espanyola no tindria cap sentit que l’Institut s’instal·li al Principat. Precisament l’Institut Marqués va explicar al ministre Álvarez Marfany quines eren les pràctiques que volien desenvolupar a Andorra. Se li va facilitar el llistat inicial com a punt de partida per poder pactar segons el marc que Andorra vulgui fixar. Hi ha, però, punts innegociables, sense els quals el negoci no pot obrir, com seria un banc d’embrions.

El problema del ministre, tant amb la clínica de fertilitat com en els altres projectes d’inversió estrangera és, segons diverses fonts, la falta de feeling d’Álvarez Marfany amb l’obertura de nous projectes. El ministeri, amb el director de l’hospital, Josep Maria Piqué, està centrat en el desenvolupament del model de reforma sanitària, i l’entrada de noves clíniques o serveis es veu com un problema amb un hipotètic augment de la despesa sanitària.

EL PERFIL

ESPECIALISTA EN BIODRET

Federico de Montalvo.

Va estudiar la llicenciatura de Dret a la Universitat Autònoma de Madrid i es va graduar el 1990. A partir de l’any 1992 va començar el seu exercici professional com a advocat i va fundar el seu propi despatx el 1998: Asjusa Letramed, una signatura legal especialitzada en Dret Mèdic i Biodret. Va ocupar la condició de President de la signatura fins al 2011. El 2008 va defensar la seva tesi doctoral sobre la naturalesa juridicoconstitucional del testament vital i va obtenir la qualificació d’excel·lent cum laude, aquesta tesi va rebre la menció honorífica a la millor tesi doctoral defensada a la facultat en dit any. Ha estat prestant els seus serveis com a professor des del 1997, primerament com a contractat per hores, per a posteriorment incorporar-se com a professor amb dedicació. Ostenta en l’actualitat la condició docent de professor propi adjunt a l’Àrea de Dret Constitucional. Des del gener del 2013 és membre del Comitè de Bioètica d’Espanya i ocupa, a més, la vicepresidència d’aquest òrgan consultiu, i des d’abril del 2014 la condició de membre del Comitè Internacional de Bioètica (IBC) de la Unesco.

tracking