regulació del joc

El Govern controla la venda de loteria

Els venedors han d’omplir des de l’1 d’agost passat un formulari on indiquen el tipus de sorteig, el nombre de dècims comprats i el punt de venda

El Govern controla la venda de loteriaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu controla des de l’1 d’agost passat la venda de loteria i ho fa a través d’un formulari que han d’omplir totes les entitats que comercialitzen aquest tipus de productes, la majoria provinents d’Espanya, al Principat. Segons van indicar al Diari fonts del Govern, el Consell Regulador Andor­rà del Joc va acordar amb els venedors de loteries i altres jocs d’atzar com el Rasca-Rasca que “de manera transitòria” tots els cupons introduïts a Andorra a partir d’aquella data han de ser declarats en el moment de la seva entrada al país. I ho han de ser davant dels despatxos fronterers de la Duana o bé davant de les dependències del Consell Regulador del Joc.

L’objectiu d’aquesta mesura del Govern és tenir una comptabilització “real” respecte a la venda de loteries. I a tal efecte el departament de Tributs i Fronteres ha configurat un formulari anomenat Declaració Informativa de Transport Transfronterer de Loteries. Un document en el qual el responsable del punt de venda ha d’indicar si el que el vol és entrar o treure loteria del país i de quin tipus de joc es tracta. Concretament, les opcions són dècims de la loteria nacional espanyola, cupons de l’Organització Nacional de Cecs Espanyols (ONCE) o del Rasca-Rasca.

També s’ha d’assenyalar quin operador organitza el sorteig, la SELAE en el cas del primer joc i l’ONCE en el segon i el tercer, i el lloc de procedència dels cupons. Per últim, el declarant ha d’indicar en el formulari la data del sorteig, el número jugat, el preu del dècim, la quantitat de dècims adquirits, el número de sèrie i el número de registre tributari (NRT) del punt de venda.

Temporalitat de la mesura

Les mateixes fonts de l’executiu van recordar que es tracta d’una mesura de “caràcter temporal” i van reiterar que té com a única finalitat “quantificar la comercialització de les loteries pels diferents establiments del Principat”. Aquest acord amb els venedors de loteria es mantindrà vigent fins que el Consell Regulador del Joc tanqui els anunciats convenis amb els operadors de loteries estrangers, és a dir, amb els d’Espanya, la Generalitat i França.

En el cas dels sortejos dependents de l’Estat espanyol, l’executiu portava mesos pendent de la formació d’un nou govern al país veí del sud per desencallar una situació que estava prevista en el marc de la Llei del joc. I mentre no hi hagi aquest conveni signat amb els operadors de loteries espanyols, tampoc es fixaran quins són els punts de venda autoritzats per a dur a terme la comercialització dels cupons dels sortejos de la SELAE i l’ONCE.

En plena campanya de la Grossa de Nadal i malgrat que des de l’executiu es va assegurar que la de l’any passat seria la darrera rifa en què els copons es vendrien de la manera tradicional, mentre no es formalitzin els acords “la venda de loteries es fa com s’ha estat fent els darrers anys”.

ONZE SOL·LICITUDS DE PARTICIPACIONS

El Consell Regulador del Joc (CRAJ) havia rebut la setmana passada onze sol·licituds de participacions de loteries per a la Grossa de Nadal, una modalitat de joc d’atzar reservada a les associacions i entitats sense ànim de lucre que a la pràctica es concentra exclusivament en el sorteig de la loteria de Nadal. Les onze sol·licituds cursades –totes han estat autoritzades pel CRAJ– són una quantitat molt similar a la del sorteig de la Grossa de l’any passat, quan es van autoritzar tretze. Aquesta modalitat està exempta d’imposició si la finalitat és benèfica o sense ànim de lucre.

tracking