política

El Consell atura la moció en espera de la conversa amb Puigdemont

Els grups parlamentaris acabaran de decidir la setmana que ve si aproven el text de rebuig

El Consell atura la moció en espera de la conversa amb PuigdemontFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General ha aturat la moció de rebuig a les resolucions aprovades pel Parlament de Catalunya on es considera Andorra un paradís fiscal, en espera del contacte telefònic que ha de mantenir el cap de Govern, Toni Martí, amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La intenció del govern català de rebaixar la tensió amb les autoritats del Principat ja es va fer palesa ahir quan el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va conversar telefònicament amb el conseller d’Afers Exteriors, Raül Romeva. Amb tot, Saboya va explicar al Diari que el Govern no demanarà a la cambra catalana que faci marxa enrere. “A nosaltres no ens pertoca sol·licitar res. És el Parlament qui ha de decidir si vol rectificar”, va dir, alhora que va coincidir a “lamentar absolutament aquesta resolució”.

Martí va evidenciar “el malestar” que hi ha al si de l’executiu amb el pronunciament català, tot i que va recalcar que primer vol escoltar el president Puigdemont. “No traiem les coses de mare i ja veurem”, va dir en referència a si se sotmetrà a votació la moció que ha preparat el grup de DA i que comptaria ja amb el suport de Liberals d’Andorra, que juntament amb els taronja serien partidaris de donar-li curs. De la seva banda, el PS i SDP, que en primera instància es van mostrar reticents al text, encara s’han d’acabar de decidir. La intenció és, segons fonts demòcrates, que aquesta qüestió s’acabi de tancar entre dilluns i dimarts.

Martí va recalcar ahir que les dues propostes de resolució proposades per la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) que es refereixen explícitament a Andorra com a paradís fiscal són “injustes” perquè la realitat andorrana és molt diferent”. Saboya va argumentar que “no són un reflex de la realitat d’Andorra, que no figura en cap llista de paradisos fiscals”, i va indicar que “no obeeixen ni reflecteixen cap mena de realitat i no reconeixen els convenis internacionals d’Andorra”. “Ensenyen un territori que avui en dia ha fet els deures amb tots els temes de transparència financera i internacional”, va assenyalar, alhora que va posar de manifest que el conveni de no doble imposició “està absolutament en vigor” com demostren les signatures que s’han realitzat amb diversos països i “com reflecteixen els anuncis sobre la voluntat de negociar convenis amb països com Itàlia, Àustria o Holanda”. Un llistat, doncs, que s’anirà ampliant amb noves negociacions de convenis de cara al 2017 amb “cinc o sis països més”, va avançar el ministre.

Veus discordants

Martí va tornar a tenir ahir paraules d’agraïment per als diputats del Parlament de Catalunya que s’han mostrat disconformes amb les resolucions votades l’octubre passat, com l’alcalde de la Seu d’Urgell i parlamentari de Junts pel Sí, Albert Batalla, que va demanar disculpes “per no haver vist” que enmig dels 3.600 punts que hi havia, dos afectaven el Principat.

El diputat del PSC, Òscar Ordeig, de la Seu d’Urgell, va publicar ahir una carta oberta en què lamenta “la confusió creada” i sosté “que el Principat d’Andorra no és un paradís fiscal des del 2011”. Ordeig expressa “el màxim respecte institucional a la sobirania i autonomia del Principat d’Andorra en les seves qüestions internes” i demana “que es parli amb més coneixement de la realitat del país veí per no ferir sensibilitats”.

Així mateix, indica que seria impossible legalment aplicar la resolució perquè “contravindria els mateixos acords de col·laboració i acostament amb els països veïns” i dóna suport als processos d’Andorra “per avançar cap a la transparència bancària i l’harmonització fiscal”.

LIBERALS PROPOSA A MARTÍ FER UN GOVERN DE CONCENTRACIÓ

Liberals d’Andorra (LdA) ha proposat al cap de Govern, Toni Martí, formar un govern de concentració nacional per garantir l’estabilitat política després de la crisi de Banca Privada d’Andor­ra. Una proposta que el líder de l’executiu ja va fer l’any passat, segons va recordar ahir ell mateix. “Aquest oferiment ja l’he fet moltes vegades, abans de la crisi [BPA] també”, va sentenciar, alhora que va assenyalar que les conseqüències polítiques derivades del cas no depenen d’un hipotètic pacte. “No és qüestió que hi hagi un govern de concentració per superar-ho. S’ha fet el que s’ha fet i hi ha processos judicials en marxa”, va dir.

En aquesta línia, el conseller liberal Carles Naudi va manifestar que “el cap de Govern ja sap quina és la proposta del grup parlamentari liberal”. Precisament Naudi va explicar ahir en declaracions als periodistes que divendres passat es va reunir amb Martí per valorar la possibilitat de plantejar-li l’entrada a l’executiu arran de la sortida de Jordi Alcobé i la reestructuració governamental que podria implementar.

Preguntat sobre aquesta qüestió, el cap de Govern va afirmar que “les persones que es puguin incorporar al Govern les decidirem els propers dies”, i va deixar clar que “no serà Carles Naudi”. Martí va explicar que es reuneix “amb moltes persones” –tant de Liberals com del PS, va dir– amb l’objectiu de “rebaixar la tensió política d’aquesta legislatura” i “circumscriure’ns en el que és important per a la ciutadania”. “El tema BPA està molt judicialitzat. Deixem fer a la Justícia i centrem-nos en els reptes importants”, va manifestar.

tracking