Agricultura

Sabors i Aromes cau per “la comercialització”

El president dels pagesos, Xavier Coma, ressalta que al país se seguiran produint trumfes

Sabors i Aromes cau per “la comercialització”Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Associació de Pagesos i Ramaders del Principat d’Andorra (APRA) va ressaltar al Diari que Sabors i Aromes, l’empresa andorrana destinada a la producció de patata de qualitat, va fer fallida “per una suma de factors”, un dels quals com es va comercialitzar el producte. “Es va voler ser més ambiciós amb el tipus de comercialització, perquè transformació pròpiament no n’hi havia”, va manifestar Coma, que no va donar detalls del que es va fer malament. Malgrat la caiguda de Sabors i Aromes, Coma va confirmar que es continuen cultivant trumfes. “Hi ha productors i agricultors que segueixen produint trumfes i es comercialitzaran amb un sistema que no és el marc que tenia la intenció comercialitzadora de Sabors”, va assenyalar Coma, que hi va afegir que es fa mitjançant una “comercialització més adequada als temps que corren”.

A més, va indicar que un altre fet que va perjudicar la compa­nyia és que la patata és “un producte temporal”, però “les despeses generals són tot l’any”.

Sabors i Aromes va néixer l’any 2011, després d’un estudi de recerca impulsat pel ministeri d’Agricultura sobre la producció de patata de qualitat al país. La societat, amb 63 socis, va arribar a acumular un deute de 265.000 euros, 165.000 amb una entitat financera i 100.000 amb els proveïdors. Dijous 13 d’octubre els socis es van reunir en una assemblea clau en la qual van decidir tancar l’empresa i anunciar la fallida perquè els actius que tenen no són suficients per pagar el deute. Des de la societat s’ha criticat la falta d’ajuda governamental.

Per un altre costat, Coma va reconèixer que al país és difícil apostar pels cultius alternatius al tabac, que representa pràcticament el 95% de la producció agrícola nacional.

“Aquí, a Andorra, és difícil cultivar qualsevol cosa. Això no ho podrem canviar, la situació, la latitud, l’orografia o l’alçada”, va argumentar el president de l’Associació de Pagesos i Ramaders. Ara bé, va considerar que s’ha d’apostar per aquests cultius alternatius. “Els haurem de potenciar per força, no podem abaixar els braços”, va ressaltar Coma.

En aquesta línia, va argumentar que els cultius alternatius han de tenir un tret diferencial respecte a la competència. És per això, segons Coma, que “s’han de buscar cultius alternatius amb un valor afegit que ens diferenciïn una mica dels nostres competidors”. Així doncs, el representant dels pagesos va valorar que el sector “ha de treballar molt la qualitat”, situació que farà que siguin “diferents de la resta”.

Comercialització del producte

Coma va ressaltar que com que al país hi ha dificultats per apostar per altres produccions que no siguin el tabac, per tenir èxit quan s’inicia un projecte agrícola nou ha “d’anar íntimament de la mà amb el següent pas, la comercialització”.

tracking