Sistema sanitari

La despesa de personal del SAAS creix 1,67 milions

La despesa de personal pressupostada per al 2017 creix fins als 39,46 milions

La despesa de personal del SAAS creix 1,67 milionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) té previst gastar durant l’any vinent 61,53 milions d’euros, dels quals 39,46 corresponen a despeses de personal. El cost del capítol 1 s’incrementa un 4,42% respecte del que s’havia pressupostat per al 2016, 1,67 milions més que la direcció de la parapública atribueix a diversos factors: noves incorporacions a El Cedre, reforç de la dotació d’auxiliars de salut mental o les despeses del servei de bugaderia –que no s’externalitza–.

La residència sociosanitària és la que copa un major nombre d’incorporacions, tres auxiliars i dues infermeres a jornada completa i d’altres contractacions de menys de 40 hores setmanals: un educador social, un logopeda, un terapeuta ocupacional, un metge o un fisioterapeuta. A l’hospital està previst fitxar dos metges, al servei d’anatomia patològica i al d’otorinolaringologia, a banda de l’oncòleg ja anunciat que treballaria 30 hores setmanals. Tanmateix, es preveuen d’altres nous contractes de tipus parcial. Tots els reforços estan englobats en els que el SAAS bateja com a nous projectes estratègics –atenció al malalt crònic, ajustament de la plantilla orgànica, convalescència, història clínica, potenciació oncològica, pal·liatius i nova estructura assistencial (aquest únicament preveu complements de responsabilitat per als metges adjunts a la direcció assistencial)– i que tindran un cost de prop de 570.000 euros en personal. Tanmateix, a l’augment provocat per noves contractacions la direcció hi afegeix l’impacte de complements com el d’antiguitat o la pujada de cotitzacions de la CASS.

Per pal·liar l’impacte a l’alça del capítol 1, els responsables del SAAS projecten gastar el 2017 prop d’1,1 milions menys en el complement de vacances, en el de facturació per activitat i en els pressupostos dedicats a guàrdies i hores extraordinàries.

La despesa en béns corrents suma 19,94 milions i també puja, però menys (205.524 euros, un 1,04%), mentre que la d’inversions baixa en un 7,47%. A aquesta partida s’hi destinen 2,084 milions. La direcció del SAAS alerta, però, del risc de continuar deixant de banda aquest apartat. “S’han estat executant inversions durant els darrers exercicis per sota del que estableixen els estàndards internacionals per a institucions sanitàries”, s’indica a la memòria del pressupost, una tendència que s’hauria de corregir per evitar quedar abocats a un escenari en què es necessitaran fortes inversions per actualitzar-se. “Hem de tenir en compte que en l’entorn sanitari l’evolució tecnològica creix a un ritme vertiginós i l’obsolescència dels equipaments electromèdics és molt superior a la dels equipaments d’altres sectors”, conclou.

Transferències

La partida d’inversions es finança amb els ingressos per transferències de capital injectats pel Govern. Quant a la partida per transferències corrents per al 2017 l’escenari també és alcista. L’executiu destinarà a la parapública prop de 13 milions d’euros, 1,4 més que el 2016. El projecte de pressupost justifica aquest augment de la subvenció a causa de les iniciatives estratègiques, mesures que, asseguren els directius de l’hospital, en aquest estadi suposen una despesa però “han d’acabar produint estalvis futurs al sistema un cop es consolidin”.

Quant als diners que la CASS abona a l’hospital pel finançament dels actes mèdics, es manté vigent el sistema de pressupost global prospectiu. La Seguretat Social paga una quantitat fixa que per al 2017 puja fins als 27,4 milions, més que els anys anteriors, perquè s’incorporen nous serveis de salut mental i perquè es preveuen assumir tasques assistencials fins ara derivades a fora i que es valoren en 800.000 euros.

EL MINISTRE ÁLVAREZ PLANTEJA VARIACIONS EN EL COPAGAMENT

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, planteja variacions en el copagament “en certs casos” per garantir la sostenibilitat del sistema sanitari i frenar la creixent despesa en salut. Álvarez va avançar que en el marc dels treballs per dur a terme la reforma sanitària s’estan estudiant “diferents fórmules o palanques que es podrien fer servir per moderar el creixement” de la despesa sanitària. En aquest sentit, va assegurar que s’està treballant “sobre el decret de cartera que diu com s’ha de finançar la sanitat pública”.

El ministre va destacar que malgrat que la despesa sanitària “creix de forma natural” cal “posar cert ordre” per “suavitzar” la pujada i pagar els serveis sanitaris. Malgrat tot, va assegurar que el Govern té descartat apujar les cotitzacions. “Les mantindrem perquè no és qüestió de gravar més. Intentarem finançar la sanitat per altres vies”, va recalcar, però va afirmar que “segurament”, “en un futur” s’haurà d’apujar la cotització per finançar la branca de pensions per no haver d’abaixar-les, fet que va dir que és “una via no desitjable”. Álvarez va posar de manifest que una altra de les solucions per fer sostenible el model és incrementar l’aportació de l’Estat. “Hauria de ser superior”, va puntualitzar.

Álvarez va indicar que si no és possible comptar amb la participació dels grups parlamentaris per endegar la reforma sanitària –el PS ha rebutjat asseure’s a la taula, SDP hi ha accedit i Ld’A encara s’ha de pronunciar– el Govern la tirarà endavant igualment. “La nostra obligació és prendre decisions i governar”, va manifestar, i va lamentar que malgrat intentar buscar “fórmules d’encaix”, els socialdemòcrates “ja han dit que no estaven interssats en cap mena de pacte”. “No han tingut gaire interès a afegir-s’hi”, va reblar.

tracking