benestar

Govern ampliarà l'atenció a la llar als padrins amb més dependència

Espot explica que el servei “es professionalitzarà” i s’oferirà durant les 24 hores tot l’any

Govern ampliarà i professionalitzarà l'atenció a la llar als padrins amb més dependènciaARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre d’Afers Socials, Xavier Espot, va assegurar ahir que el traspàs del servei d’atenció domiciliària dels comuns cap al Govern permetrà que sigui “millor”, ja que es preveu “una ampliació substancial”. Segons va explicar, un dels objectius és aconseguir que, tal com es recull a la Llei de serveis sociosanitaris, l’entrada a la residència de les persones grans es produeixi només “en última instància”. Actualment, va recordar, el SAD tan sols donava cobertura a les dependències lleus i moderades, i ara es vol arribar també a les elevades. “Això ens obliga a crear un sistema més professionalitzat i més ampli”, va indicar, ja que s’oferirà assistència durant les 24 hores del dia i durant els set dies de la setmana.

Per tot plegat, s’ha previst un període transitori de sis mesos per tal de poder fer “una radiografia” del sistema, sabent exactament quants usuaris tenien els comuns, quins recursos tenien i a partir d’aquí, elaborant també una projecció de futur, “definir el nou pla d’atenció domiciliària”, ja que s’és conscient que amb l’envelliment de la població cada vegada hi haurà més usuaris.

Espot va explicar que una altra de les novetats serà que s’oferirà el mateix servei a tots els ciutadans, “amb un preu públic” per a tothom, i es preveuran també ajudes per a aquelles persones que no tinguin suficients recursos econòmics.

Pel que fa a la prestació del servei, el ministre va explicar que s’estudiarà quina és la millor fórmula i no es descarta que es pugui externalitzar. “No hi ha cap decisió presa, no tanco cap porta i s’adoptarà l’opció que millor qualitat garanteixi”, va afirmar. Sigui quina sigui la tria, va remarcar que “es mantindran els llocs de treball” del personal procedent dels comuns, així com “les condicions dels seus contractes. Això no es pot posar en entredit”. A més, va destacar que es garantirà un traspàs “ordenat i gens traumàtic”, ja que el personal es mantindrà a la mateixa parròquia.

MARÍN RENUNCIA AL SAD PERQUÈ "EL SERVEI MILLORARÀ"

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, havia estat una de les mandatàries que més fermament havien defensat que el SAD es quedés en mans dels comuns. Finalment, però, s’ha sumat a la posició de la resta de corporacions locals “perquè el servei serà millor per als usuaris”. Aquest és l’element que ha fet canviar la seva postura i va admetre que “nos­altres som incapaços de poder donar un servei de 24 hores els set dies de la setmana”. Amb tot, no va amagar que “m’ha costat bastant” prendre la decisió i és que va recordar que Escaldes va ser pionera en la creació d’aquest servei. “Quan vaig entrar de consellera de l’àrea Social el 2004 hi havia 2 o 3 usuaris i ara en tenim entre 50 i 60 de mitjana al mes”, va dir. Marín va destacar el fet que ara el servei estarà reglamentat i s’oferirà a totes les parròquies amb les mateixes condicions. “Ho penses fredament i veus que el canvi és el millor per als usuaris”, va insistir.

tracking