eleccions als eua

Els partits veuen el triomf del “populisme” als EUA

Les forces polítiques del país alerten de les incerteses que suposa el discurs del president Trump i dels efectes que pot tenir a Europa

El nou president dels EUA, Donald TrumpEFE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La victòria del candidat del Partit Republicà, Donald Trump, a les eleccions que es van celebrar dimarts passat als Estats Units ha agafat de sorpresa tothom després d’imposar-se contra pronòstic als estats més importants. Sorpresa també al Principat, on ahir els diferents partits polítics van fer una crida a respectar la voluntat del poble nord-americà tot i mostrar temors i reserves davant l’auge del discurs populista no exempt d’escàndols que ha professat el multimilionari convertit en president dels Estats Units.

Retrocés pel que fa a polítiques socials, amenaça de cancel·lar l’acord de París contra el canvi climàtic o el fet que l’èxit de Trump provoqui un ascens dels discursos més radicals al continent europeu són algunes de les pors manifestades per les forces polítiques del país. “El programa de Trump planteja tot un seguit d’incerteses que poden ser preocupants”, alerta Víctor Naudi, conseller general d’SDP, pel fet que suposi una retallada dels serveis socials. A més, apunta que també pot representar “un trasbals” pel que fa a seguretat i pau mundial.

auge de l’extrema dreta

Susanna Vela, secretària d’organització del PS, es mostra alarmada pel fet que “una vegada més el populisme guanyi”, fet que a parer seu és “un avís del que pot passar en altres continents com el nostre”, apel·lant al Front Nacional de Marine Le Pen. “És una amenaça per a la democràcia”, manifesta, i indica que “caldrà veure com repercuteix a Europa amb els moviments d’ultradreta”. Així, considera que els partits “ens hem de posar les piles” per combatre el radicalisme.

També des de Liberals d’Andor­ra (Ld’A) van fer referència al perfil populista del nou mandatari dels Estats Units. El conseller general liberal Ferran Costa va posar de manifest que durant la campanya electoral “les sortides de to han estat constants”, i va remarcar que “el to populista i les formes disten molt de ser les esperables per part d’una persona que vulgui dignificar una institució”. En aquesta línia, va dir que caldrà veure fins a quin punt aquest discurs es trasllada a la seva acció de govern. Un aspecte que també va destacar Naudi –“esperem que els elegits hi posin seny”, va manifestar–, així com el president de DA, Carles Torralba, el qual va incidir en “el canvi de maneres de fer” que va demostrar Trump ahir mateix després de proclamar-se vencedor als comicis. De “mostrar-se com un home fort amb comentaris destinats al seu electorat, que li ha donat rèdits, ara s’ha mostrat diferent”, va argumentar. “En el moment de sortir elegit el personatge sortosament ha canviat en positiu”, va resumir.

Per altra banda, el portaveu del Govern, Jordi Cinca, i l’ambaixador dels EUA a Andorra, James Costos, van assegurar ahir que les relacions seguiran sent bones. Cinca va qualificar les relacions entre els estats d’“excel·lents”, i va manifestar que “estic segur que es mantindran així” i que la voluntat de l’executiu és “anar enfortint les relacions comercials i diplomàtiques”. Costos, de la seva banda, es va expressar a través de Twitter tot afirmant que “continuarem donant suport a la nostra sòlida relació amb Andorra”.

REPORTATGE

SORPRESA I INDIGNACIÓ

Catalina Febrer - Andorra la Vella

El resultat de les eleccions dels EUA era un dels moments més esperats arreu del món i els residents nord-americans d’Andorra també han estat pendents de tot el procés.

La sensació general de molts és d’estupefacció i indignació, així ho manifesta el resident Juan Ramón Calvillo, que va viure amb intensitat el procés de les eleccions des de Las Vegas i a qui el que més el sorprèn és “que la majoria hagi votat per algú que ha abusat de dones físicament”.

També manifesta sorpresa la professora americana de l’acadèmia d’anglès Singular Seung Choi, que va votar per cor­reu electrònic. Pensa que no va guanyar Hillary Clinton “perquè és una dona i als EUA encara es té una mentalitat del segle passat”. De fet, pensava que venceria perquè “és una persona molt intel·ligent i té potencial per ser la presidenta dels Estats Units”.

En canvi, el resident René Olivarí, professor de l’acadèmia d’idiomes Inlingua, va votar per correu i pensa que el motiu de la victòria de Trump és que la gent volia un canvi, que és el que prometia ell, i “Hillary Clinton proposava més del mateix en política”. Afirma que el que el preocupa és “que no hi hagi una planificació darrere del discurs de Trump i que tingui algunes idees terribles i ridícules, com ara la paret que vol fer a Mèxic.” Encara que pensa que el que la gent ha votat és “més el que pensa que hi haurà dar­rere del missatge del polític o almenys es justifica d’aquesta manera”.

“El sentiment de vergonya als Estats Units és generalitzat”, segons la resident Idia Irele, originària de Boston. A més a més, “el que em fa més por no és que Trump sigui tan odiós i fastigós, sinó que tanta gent l’hagi votat”, i hi afegeix que “a molta gent als EUA li agraden els famosos i no sap com funciona el govern, no és conscient del poder que té realment”.

També es manifesta molt sorprès negativament pel tracte que dóna Trump als mexicans el president de l’Associació de Mexicans a Andorra, Juan Carlos Valladares, que ressalta que “a Mèxic tothom està descol·locat”. Trump va anunciar que si guanyava deportaria onze milions d’immigrants i que aixecaria un mur que pagarien els mateixos mexicans.

tracking