reportatge

'Lobbisme' i legalitat

Les actuacions de Meritxell Mateu i Jordi Alcobé per la feina desenvolupada a BPA generen consens entre dos polítics de diferents tendències. Ni Enric Pujal ni Josep Àngel Mortés censuren el que haurien fet l’exconsellera i el ministre.

'Lobbisme' i legalitatXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ni veuen com a lobbista Meritxell Mateu ni tenen clar que Jordi Alcobé (en declaracions fetes abans que es fes efectiva la dimissió) hagi actuat incorrectament per haver compatibilitzat durant un any i mig, segons ell mateix ha reconegut, la feina a l’executiu amb la que feia per a l’entitat bancària intervinguda des del març del 2015.

Les raons de l’exministre liberal per fer confiança a l’exconsellera tenen un component personal important, perquè recorda com els tractava quan anava a França i ella era ambaixadora, “que penso que feia més que la seva feina perquè ens rebia amb carinyo i em costa creure que la Meritxell Mateu hagi pogut fer alguna cosa que no s’ajustés a dret, que no s’ajustés a la llei”. I ell mateix s’interpel·la que si ha dimitit, “les seves raons deu tenir, quan et sents molt agobiat, que et collen per tots els costats i, com diu ella, potser els teus no et defensen prou potser només et queda una alternativa, que és la dimissió”.

El cònsol ordinenc no creu que li hagi faltat suport dels demòcrates a Mateu tot i que ho hagi exposat així. “És una sensació molt personal d’ella. No sé el suport que li han donat altres membres, jo estava a l’executiva i vam fer reunió, i també a ACO, i la informació que tenia tothom era la que ella va donar i li vam donar suport tots” en base a aquelles dades. Puntualitza Mortés que l’endemà la situació va donar un gir important amb l’aparició de diversos correus “i això és el que ho va canviar tot” i recorda que abans d’aparèixer aquests e-mails el cap de Govern estava defensant la consellera de DA a la sessió del Consell General que s’estava celebrant. I introdueix l’element dels interessos que hi ha al darrere de tot aquest afer “perquè ha sortit informació però pot sortir com interessa, esbiaixada” i insisteix que per més informació que aportin els correus que Meritxell Mateu hauria intercanviat amb responsables de BPA “estic convençudíssim que no és cap lobbista”.

Coincidència amb l’opinió d’Enric Pujal que estima que “potser va fer bé de dimitir” però com que “no hi ha cap cosa obscura” no té perquè judicialitzar-se el cas. I proposa que una reunió entre majoria, oposició i l’afectada per posar l’afer sobre la taula podria haver servit per trobar una solució.

L’exministre també apel·la a la bona relació personal en el cas d’Alcobé. “És un bon amic meu i dubto que hagi pogut fer alguna cosa que conscient fes mal al Govern o al país”, manifesta per reiterar que “si no hi ha una prova flagrant que s’ha fet una irregularitat molt grossa, les petites coses que sempre penso que hi ha es poden arreglar parlant”. Mortés considera que Alcobé ha fet “bona feina” i apunta que si es limita molt la tasca privada dels polítics, “depèn de com es regulin les incompatibilitats potser ningú anirà a fer política”.

tracking