projecte de pressupost

Un milió i mig d'euros per a l'heliport nacional

El ministre Cinca creu que les obres podran començar el 2017 al terreny escollit a Encamp

Un milió i mig d'euros per a l'heliport nacionalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El projecte de pressupost per a l’any que ve contempla una partida d’1,5 milions d’euros per a la construcció de l’heliport nacional. Segons va explicar el ministre de Finances, Jordi Cinca, la intenció és que les obres comencin i fins i tot puguin estar acabades l’any que ve. També va assenyalar que el terreny d’Encamp escollit per l’executiu compleix tots els requisits reclamats per les autoritats aeronàutiques internacionals, però que encara s’han de fer algunes gestions per començar la construcció d’aquesta infraestructura, una de les més polèmiques del Govern Martí.

El capítol d’inversions del pressupost preveu una despesa de 52 milions d’euros, un 7% més que el 2016. Destaquen els sis milions que s’invertiran en la nova seu de la Justícia, els dos milions en la reforma de l’hotel Rosaleda i els 800.000 euros en el recinte multifuncional.

El ministre va destacar que l’increment de la inversió ha estat motivat per l’augment d’1,5 milions d’euros en obra pública, i pels 2,2 milions d’euros que es destinaran a modernitzar els sistemes informàtics de l’administració, que és una de les mancances que ha detectat l’executiu.

Dins de la partida d’inversions, es destinaran 23,5 milions a car­reteres, proteccions i rius. Pel que fa a carreteres, s’invertiran 4,5 milions en pavimentació, 2,5 milions en l’eixample de la CG3, i 2,5 milions més per a la carretera del Port de Cabús.

Més diners per a cultura

Respecte dels ministeris, qui veurà incrementada percentualment més la seva partida pressupostària és el de Cultura, Joventut i Esports, amb un 17%. Rebrà 14,6 milions d’euros, 2,2 més que el 2016, després d’haver estat un dels ministeris més castigat per la crisi econòmica i que havia vist reduït les partides. A l’altra banda del quadre s’hi troba el ministeri de Turisme i Comerç, que veu reduïda la seva partida en un 10%. Passarà de tenir 21,7 milions a 19,5. Cinca va explicar que Andorra Turisme no perdrà pressupost (serà d’uns 16 milions d’euros) i que la reducció és conseqüència del canvi de ministeri de la partida d’Andorra Desenvolupament i Inversió, que passarà a Presidència.

Quant a les despeses, l’any que ve el Govern gastarà el mateix (107 milions d’euros) en concepte de personal. Al capítol referit a les jubilacions es destinen 11,2 milions, 1,3 dels quals a igualar les aportacions dels funcionaris. Augmenta en 1,8 milions la partida per a assessoraments per l’acord monetari i amb la UE i per a l’intercanvi de dades fiscals.

AL JUNY S'ELIMINARÀ L'IGI REDUÏT DEL 2,5

El ministre Jordi Cinca va anunciar que al juny s’eliminarà l’IGI reduït del 2,5% del qual es beneficien les estacions d’esquí i Caldea, entre d’altres. Passaran a pagar l’IGI general del 4,5% i s’aplicarà a partir del segon semestre de l’any que ve per tal que l’augment impositiu no repercuteixi a mitja temporada d’esquí. D’altra banda, el titular de la cartera de Finances va explicar que malgrat que l’augment de la taxa que grava la importació del tabac per manufacturar serà del 10%, l’executiu preveu que l’increment d’ingressos sigui del 4% (passaran de 102 a 106,5 milions) per la tendència a la baixa del volum de les importacions.

LES EMPRESES DE BUSOS ES POSTULEN PER GESTIONAR L'ESTACIÓ

Una oferta conjunta de set de les empreses de transport de viatgers del país –Autocars Nadal, Camino Bus, la Hispano Andorrana, Cooperativa Interurbana, Novatel, Transports dels Pirineus i Montmantell– és l’única que aspira a gestionar l’estació nacional d’autobusos, tal com va informar el ministre de Finances i portaveu de l’executiu. De fet, el termini per presentar ofertes s’havia d’haver acabat ja feia uns dies, però el Govern el va prorrogar a demanda del mateix sector, que finalment es postula com a únic candidat per explotar l’equipament. Respecte dels terminis, el Govern té previst fer l’adjudicació el 16 de novembre i, tal com estipula el plec de bases, l’adjudicatari –que serà l’única oferta candidata si és que compleixen les condicions– tindrà cinc setmanes per adequar les instal·lacions a les necessitats operatives de funcionament: informàtica, telefonia, seguretat, vigilància, neteja.

El ministre portaveu va asse-nyalar, sobre l’objectiu que la infraestructura estigui operativa abans de final d’any, que "crec que el podrem mantenir". Tanmateix, va celebrar que les companyies de busos hagin decidit implicar-se en un equipament que ha estat molt reclamat. "És una molt bona notícia perquè sembla que el conjunt del transport ha validat aquesta infraestructura i s’hi vol implicar", va manifestar. No obstant això, va insistir que l’oferta presentada està pendent d’avaluació.

tracking