Projecte de pressupost

La pujada de la taxa del tabac no preocupa

L’Associació de Pagesos i Ramaders és comprensiva amb l’anunci del ministre Cinca, però reclama que es faci en dues tongades

La pujada de la taxa del tabac no preocupaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’anunci realitzat dilluns pel ministre de Finances, Jordi Cinca, que el Govern incrementarà durant el primer trimestre de l’any que ve la taxa del tabac no es veu amb preocupació ni des de l’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA), ni tampoc des de la majoria de venedors minoristes consultats pel Diari. El titular de la cartera de Finances, coincidint amb l’entrega del projecte de pressupostos del 2017 al síndic general, Vicenç Mateu, va anunciar aquesta pujada i va explicar que estaria al tomb del 10%, un percentatge similar al dels dar­rers increments de la taxa del tabac fets per l’executiu des del 2011. Des que Demòcrates per Andorra governa, l’executiu que lidera Toni Martí ha augmentat fins a cinc vegades la taxa del tabac i la propera, com en les anteriors, afectarà la importació de l’espalillat i altres modalitats, com poden ser la picadura.

Des de l’Associació de Pagesos i Ramaders, el seu president, Xavier Coma, justificava la decisió de l’executiu pel fet que “l’Estat necessita ingressos” i que aconseguir-los mitjançant l’augment de taxes “mostra la importància que té el tabac dins de la nostra economia”. Coma va explicar que es tracta de taxes a la importació i que això pot afectar els pagesos de “forma directa” si hi ha menys importació. Des de l’APRA no es veu amb preocupació l’increment de la taxa “mentre es mantingui el diferencial de preus amb Espanya i França”.

Pujada gradual de la taxa

Coma, però, està en desacord amb la decisió de l’executiu de fer d’una sola tongada l’augment de la taxa. “Som partidaris de pujar-la un 5% el primer trimestre i que després, potser al segon o al tercer trimestre de l’any que ve, fer una segona pujada”, va assenyalar. El president dels pagesos va afegir que quan es fan de cop “són pujades traumàtiques”. Ho va justificar pel fet que “ens penalitza a nivell de contracte amb els fabricants” i que “també ho pateix el consumidor, que es troba amb un augment important del preu del tabac”.

Tampoc es mostren preocupats la majoria dels venedors minoristes de tabac consultats pel Diari. El propietari de la Casa dels Tabacs, Ton Armengol, va recordar ahir que fa dos anys que des de l’executiu no s’incrementa la taxa al tabac i que “no és preocupant” l’anunci del ministre de Finances de pujar-la l’any que ve. Sobretot perquè augura que un cop l’Estat espanyol ha constituït un nou govern, “una de les primeres mesures que prendrà l’executiu del veí del sud serà augmentar els preus del tabac”.

Per Armengol, mentre els increments a Andorra es facin tenint en compte les pujades que hi hagi a Espanya, “el diferencial es pot continuar mantenint”. El propietari de la Casa dels Tabacs va recordar que si ara al país veí del sud un paquet de tabac val cinc euros, a Andorra en costa tres. “Si tots dos països apugen els preus, a Espanya costarà 5,50 euros i a Andorra 3,50”, va indicar Armengol, per sentenciar que “l’increment a nivell de vendes no serà problemàtic”.

Respecte de França, el botiguer va assenyalar que ja fa molts anys que “no val la pena patir pels veïns del nord”, perquè “el diferencial és tan gran que si ells pugen o no les taxes no ens afecta en les vendes. Aquí el paquet val tres euros i a França set”.

Sí que admet Armengol que l’increment de la taxa és més preocupant per als clients nacionals, que “veuran com hauran de pagar més diners a l’hora de comprar el tabac”.

Des de Tabacs La Mina, Juan, propietari de la botiga, tampoc no es mostra preocupat per l’anunci del ministre Cinca. “Estem força tranquils. Són els temps que corren i assumirem la pujada”, va assenyalar. En espera que Espa-nya anunciï un increment dels impostos del tabac, va admetre que “el diferencial encara és prou gran per no notar en excés un augment de la taxa”.

No tots els detallistes pensen igual. El propietari d’una botiga de tabacs, alcohol i perfums situada a l’avinguda Meritxell que prefereix guardar l’anonimat d’ell i de l’establiment considera que l’augment de la taxa l’any que ve és un cop per als venedors al detall. Explica que el volum de vendes ha baixat molt i que el marge de beneficis també. “Si ve una nova pujada no podrem competir amb els grans magatzems que venen el tabac a pèrdues”, va lamentar, per reclamar que el Govern “reguli el preu de venda al públic del tabac”. Ho veu tan malament que tancarà la botiga.

tracking