Política

La moció de censura obre una guerra interna a Liberals

Fortes discrepàncies a Ld’A perquè l’acció per fer caure Martí no estava consensuada i hi ha grups que volen aturar-la

La moció de censura obre una guerra interna a LiberalsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“A mi ningú m’ordena el que he de fer.” Aproximadament aquestes són les paraules, segons diverses fonts (algunes de Liberals d’Andorra i altres de diferents partits), amb les quals Josep Pintat va rebre l’encàrrec de l’executiva liberal perquè presenti una moció de censura contra Toni Martí. L’anunci de l’executiva ha obert una guerra interna dins del partit, perquè hi ha una part important que considera que s’ha comès un error majúscul i ha abocat els parlamentaris liberals a un escenari on totes les vies són dolentes. El conflicte intern és tan fort que els liberals han hagut de cridar a files tots els càrrecs i membres destacats de la formació per exigir que no es filtrin les desavinences. A hores d’ara, segons les múltiples fonts, ni tan sols és clar que finalment el grup liberal presenti la moció contra Martí.

El sector lauredià dels liberals es mostra molest per la suposada imprudència que s’ha comès sense avaluar quines eren les conseqüències de presentar una moció de censura. Els liberals han de proposar un candidat alternatiu a cap de Govern, perquè si la moció fructifica el Consell ha de votar un relleu per a Toni Martí. L’enfadament de molts liberals –i no només lauredians– arriba perquè al cap i a la fi la moció es perdrà i el liberal que la defensi s’arrisca a rebre un càstig molt dur en què, segons diferents fonts, no només participaran els demòcrates, sinó també la resta. I ni tan sols amb trànsfugues demòcrates hi hauria possibilitats de guanyar, perquè tot i que el PS i SDP encara no s’han manifestat, és molt probable que no votin a favor d’un cap de Govern liberal i tot plegat faria entrar en una inestabilitat que només –i això sense que hi hagi res que faci suposar l’existència de trànsfugues entre els quinze consellers de DA– acabaria en eleccions.

En espera

El grup parlamentari, segons fonts liberals, es troba dividit respecte a com s’ha d’actuar. S’ha decidit, però, que cal pactar una disciplina d’actuació per evitar que de portes enfora transcendeixi com avança la guerra interna. Oficialment els liberals ahir tan sols declaraven que no hi ha res a comentar i que difícilment aquesta setmana el tema evolucioni. Tant el PS com SDP tampoc no han volgut dir res al respecte fins que el grup d’Ld’A confirmi oficialment que presentarà la moció. Tampoc no s’ha produït cap contacte dels liberals amb els altres dos partits de l’oposició per a una hioptètica petició de suport a l’acció de fer caure Martí.

Tant des de les fonts liberals consultades com des de la resta de forces no s’acaba de tenir clar que un polític de marcat caràcter prudent, com ho és Josep Pintat, entri en el joc d’una acció on cap de les fonts consultades veu un triomf polític real i que té molts números de girar-se contra qui la protagonitzi. Les mateixes fonts auguren que per demanar fer fora el cap de Govern elegit a les urnes hi ha d’haver un motiu de pes, ja sigui perquè l’executiu no té prou suports per governar i tirar endavant lleis o perquè s’hagi produït un escàndol de tal magnitud que impliqui directament l’honorabilitat del líder del gabinet.

Dins dels liberals, dins de les veus consultades, hi ha qui pensa que finalment darrere de tot hi ha una jugada sobre el lideratge, posant Pintat en una situació límit. Darrere d’aquesta teoria s’hi trobarien les pretensions exhibides per la Massana de liderar el projecte el 2019 amb David Baró, i les del sector proper a Jordi Gallardo per demostrar que és qui realment està preparat per liderar el projecte. Precisament una de les opcions, segons aquestes fonts, és que sigui Gallardo qui presenti la moció al Consell.

CINCA LA VEU COM UNA "ESCENIFICACIÓ POLÍTICA LEGÍTIMA"

El ministre de Finances, Jordi Cinca, va qualificar ahir l’anunci de l’executiva dels Liberals d’Andorra de demanar al seu grup parlamentari la presentació d’una moció de censura al Govern, d’exercici “d’escenificació política legítima” prevista pel reglament del Consell General. Després de deixar clar que el país “ha de continuar treballant” i que el Govern té “el suport d’una majoria confortable”, el ministre va recordar als liberals que “les urnes ens van renovar fa un any i mig la majoria” i que fa menys d’un any que “el Govern es va veure reforçat pels resultats de les comunals, on DA va tenir uns resultats molt positius”. Cinca hi va afegir que el Govern només ha de fer una cosa: “continuar amb el seu mandat i seguir treballant”. Si hi ha moció de censura “tindrem una altra ocasió per defensar i discutir el projecte a la cambra i l’endemà seguir treballant”.

ELS DEMOCRÀTES INSTEN EL GRUP LIBERAL QUE "POSI SENY" I NO PRESENTI LA MOCIÓ

El president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, va recordar ahir que “no hi ha elements polítics prou importants que justifiquin una moció de censura”. Baró va insistir que seria un atac injustificat contra l’estabilitat i va demanar al grup parlamentari liberal que “posi seny” i que no reculli l’encàrrec de l’executiva liberal de presentar la moció per fer fora Toni Martí. El conseller de DA va destacar que l’executiu no es troba en cap de les dues circumstàncies que justificarien la presentació d’una moció, i que passen per “la impossibilitat de governar, aprovar pressupostos o tenir la majoria suficient per aprovar lleis i, d’altra banda, tampoc es troba enmig d’un escàndol polític molt greu que comprometi la legislatura”. Baró va afegir-hi que si el que es pretén és manifestar el rebuig per aspectes concrets, com ara els relacionats amb el ministre Jordi Alcobé, hi ha altres mecanismes, “com és la reprovació, que sí que són proporcionats”.

tracking