consell de ministres

La tipificació del delicte fiscal, a final d'any o inici del 2017

El Govern treballa en la modificació del Codi Penal per a l’entrada a tràmit

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern treballa amb l’objectiu d’entrar a tràmit parlamentari la modificació del Codi Penal que tipificarà el delicte fiscal “a final d’any o principi del vinent”, tal com va exposar ahir el ministre de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca. La voluntat és que el canvi legislatiu s’inclogui a l’informe de la cinquena avaluació del Moneyval, que s’elaborarà després de la visita del grup avaluador al Principat, prevista per al març del 2017. Es tracta d’una modificació fruit de les recomanacions dels organismes internacionals però el titular de Finances també va posar èmfasi en el fet que es tracta d’un pas més en el procés de transparència engegat i en un complement necessari un cop concretat el marc fiscal.

A la tipificació del delicte fiscal també s’hi va referir el cap de la Unitat d’Intel·ligència Financera, Carles Fiñana, dimarts, en la presentació de la memòria d’activitats de l’ens durant el 2015. I el ministre va valorar una de les dades rellevants de la memòria: l’augment de les declaracions de sospita de blanqueig per part dels organismes obligats a fer-les. Cinca ho va atribuir al reforç de la sensibilització respecte a la rellevància de ser un país “cooperador i transparent” i els danys de les pràctiques de blanqueig relacionades amb activitats delictives. Tanmateix el ministre va assenyalar que “és possible” que l’afer BPA també hagi incidit en comportaments més rigorosos.

Fiñana també es va referir a l’imminent reforç de la UIFand amb més personal. El ministre portaveu va indicar que ja s’han iniciat processos de contractació i va posar de manifest la necessitat que tant la UIFand com l’INAF tinguin una estructura adequada als nous requeriments normatius: “tant en nombre d’efectius com en qualificació, amb professionals més especialitzats”.

Compareixença

Quant a una possible crida perquè declari en la comissió sobre els papers de Panamà al Parlament Europeu, Jordi Cinca va indicar que no té cap notificació al respecte però que “si arribés el cas” no tindria cap inconvenient a acudir-hi.

El Govern treballa en la modificació del Codi Penal per a l'entrada a tràmit

tracking