acord unió europea

La UE descarta mantenir l'acord duaner a llarg termini

El negociador de la UE diu que “no hi pot haver derogacions permanents”, però obre la porta a deixar períodes de carència al tabac i les franquícies

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap negociador de la Unió Europea per l’acord d’associació del Servei Europeu d’Acció Exterior (SEAE) amb Andorra, Mònaco i San Marino, Thomas Mayr-Harting, va destacar que la UE es mostra disposada a buscar “solucions transitòries” per al tabac i les franquícies, en el nucli central de l’acord duaner. Preguntat sobre aquesta qüestió, va ressaltar a la premsa que la “lògica del mercat interior diu que no hi pot haver derogacions permanents, ­però sí reflexionar sobre possibilitats transitòries”. També sobre això va destacar que “és clar per a nosaltres que el mercat interior comporta les quatre llibertats, que són molt importants per a la Unió Europea, però al mateix temps cal veure quines són les solucions que s’han de trobar per a les qüestions particulars del país”.

El negociador de Brussel·les va incidir en el fet que per a Andor­ra, i també per a San Marino i Mònaco, accedir al mercat interior comunitari (500 milions de consumidors) a través de l’acord d’associació és una gran oportunitat i que obre noves opcions econòmiques.

Mayr-Harting va visitar ahir Andorra acompanyat del responsable de l’oficina d’Andor­ra al SEAE, Oliver Fox, i pel coordinador dels treballs conjunts entre Andorra i la UE, Florin Nita, es va reunir amb una comitiva del Govern. El ministre d’exteriors Gilbert Saboya va manifestar que l’acord amb la Unió Europea ofereix oportunitats. “El que hem de trobar són les solucions escaients, el propi senyor Mayr-Harting us comentava ara que ells estan oberts a aquestes solucions, que això havia d’originar-se a fer propostes andorranes”, va destacar Saboya. Tot i així, el ministre va indicar que de moment encara han d’estudiar quins són els tipus de solucions. “A hores d’ara encara és molt d’hora per parlar de quin tipus de solució necessita i específica hi haurà per a cada qüestió. Si és una transitòria, si serà més o menys llarga, si serà més curta, si tindrà causes de revisió, si hi haurà coses a salvaguardar, si hi haurà derogacions... Tot això és objecte de les negociacions que comencen ara”, va assenyalar Saboya.

El titular d’exteriors va emfatitzar que el més convenient és que “hi hagi una bona comprensió per part de la UE, que aquesta és una temàtica sensible, la de les franquícies comercials i la del tabac”, però va alertar que “això no ha de ser un obstacle perquè Andorra busqui el seu futur, que li permeti desenvolupar-se econòmicament”.

El que sí que va manifestar el ministre és que la voluntat d’Andorra és poder mantenir l’acord duaner dins del tractat d’associació amb la UE. “Nosaltres hem fet un missatge d’evolució de la nostra posició cap al fet que l’acord duaner pugui ser reprès dins de l’acord d’associació, la substància de l’acord pugui prevaldre i, per tant, que es pugui condicionar aquest nou acord”, va dir Saboya.

Reunió amb els sectors

Mayr-Harting es va reunir ahir amb diversos representants dels sectors econòmics com la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra; la Confederació Empresarial Andorrana (CEA); l’Associació de la Micro, Petita i Mitjana Empresa d’Andorra; l’Associació de Pagesos i Ramaders d’Andorra; representants de les Professions Liberals; i representants de la Unió Sindical d’Andor­ra. Xavier Altimir, president de la CEA, va relatar al Diari que la reunió va durar al voltant d’una hora i mitja i que va servir “com a primera presa de contacte”.

CINCA PODRIA ANAR AL PARLAMENT DE LA UE

El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va manifestar que si el Parlament Europeu cita el ministre de Finances, Jordi Cinca, per parlar sobre els papers de Panamà, hi acudirà. “Hem de circumscriure les coses com són, es parla de fiscalitat, els papers de Panamà, però el que s’està parlant és de fiscalitat”, va puntualitzar Saboya.

En aquest context, va assenyalar que si els citen a parlar sobre aquesta qüestió “Andorra estarà present allà on se la convidi”. A més, Saboya va assegurar que “anirem allà on se’ns convidi per ser transparents i fem una aposta clara per ser un país obert, que està cada vegada més integrat a la comunitat internacional”. A més, Saboya va recordar que no és la primera vegada que Andorra acudeix davant aquesta institució per parlar de “fiscalitat”.

La UE descarta mantenir l'acord duaner a llarg termini

tracking