conciliació familiar

Impuls d'una ILP per a l'allargament de la baixa de maternitat

Els impulsors de la petició a Change.org volen aconseguir 3.000 signatures per modificar la legislació actual

Impuls d'una ILP per a l'allargament de la baixa de maternitatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

D’una recollida de firmes virtual a una iniciativa legislativa popular (ILP). Aquest és el pas que ha fet la proposta d’una mare, Ariadna Noria, en tan sols una setmana. Noria va engegar una recollida de suports a través de la pàgina web Change.org per demanar que el període de baixa de maternitat passi de quatre a sis mesos, seguint així les recomanacions que fa l’OMS. En tan sols una setmana havia aconseguit més de 3.100 firmes i vist l’èxit, amb l’ajuda d’un amic, Guillem Forné, van decidir anar un pas més enllà i impulsar una ILP. “Jo també estic esperant un fill i em va interessar. Així que li vaig proposar de fer la ILP. La web va molt bé per fer pressió social però no té validesa per portar-ho al Consell”, va assenyalar Forné.

Així doncs, han elaborat un nou redactat de la llei que regula les baixes per introduir canvis tant en la baixa de maternitat com en la de paternitat. D’una banda, proposen que les mares puguin arribar a les 24 setmanes de baixa, dos mesos més que ara. “Hem demanat sis mesos, que és el mínim per poder fer un alletament tranquil·la i no haver de passar a la lactància artificial”, va remarcar Noria. De l’altra, en el cas dels pares, volen que en lloc de quinze dies puguin disposar d’un mes. Pel que fa als dies de baixa que se li donen al pare per naixement, que actualment són quatre, proposen que passin a ser set, amb la possibilitat d’arribar als quinze si es tracta d’una cesària o d’un part múltiple, “perquè la recuperació és totalment diferent”, va explicar Noria.

Firmes

Per tal de tirar endavant la ILP necessiten aconseguir un volum de signatures equivalent al 10% del cens electoral registrat en els darrers comicis. D’aquesta manera, han calculat que en necessitarien unes 2.500, si bé es proposen arribar a les 3.000 per tal d’evitar problemes d’última hora, com ara que se’n pugui invalidar alguna i que el procés no es pugui culminar. La recollida es farà tant entre els nacionals com entre els residents, si bé en aquest segon cas són conscients que les signatures no tindran validesa. “Però volíem que també puguin donar el seu suport”, va explicar la impulsora de la iniciativa.

Aquesta setmana tenen previst reunir-se amb el síndic general, Vicenç Mateu, per tal d’exposar-li la proposta i que els validi els passos que estan seguint. No obstant això, aprofitant la Fira d’Andorra la Vella, el cap de setmana passat ja van començar la recollida de firmes. I la decisió va ser encertada, ja que en un parell de dies van captar entre 200 i 300 suports. “Qui no hagi signat que no es preocupi perquè tenim temps i ens mobilitzarem”, va assegurar Noria. Així, tenen previst ins­tal·lar punts de recollida als centres d’atenció primària, al centre de preparació al part i també en consultes de ginecòlegs i pediatres. No s’han marcat una data final, però Forné va explicar que des de Sindicatura també se’ls ha recomanat “que ho puguem tenir com abans millor. Intentaríem que no superés un termini d’entre tres i sis mesos”, també per evitar problemes d’autenticació.

ESPOT DIU QUE CAL ESTUDIAR ELS COSTOS DE LA PROPOSTA

El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, no descarta que es pugui allargar la baixa per maternitat tal com demanen els impulsors de la ILP, si bé considera que primer seria necessari fer un estudi per conèixer amb detall els costos que podria tenir la seva aplicació. Espot va explicar en declaracions al Diari que fins al moment no han rebut cap proposta al ministeri d’Afers Socials, però que “som molt respectuosos amb qualsevol tipus d’iniciativa ciutadana que hi pugui haver”. Així, va deixar clar que abans de res “hem d’acabar de saber en què es concretarà aquesta petició i evidentment en prendrem bona nota”.

Amb tot, va deixar clar que “no podem anticipar si podrem atendre-la o no”, fent referència als motius econòmics. “Qualsevol decisió en aquest sentit té unes repercussions econòmiques evidents i en qualsevol cas això afectaria la situació financera de la CASS”, va apuntar, tot afegint-hi que, per tant, “això obligarà a fer un estudi acurat abans de prendre alguna decisió”. És per aquest motiu que va insistir que abans de posicionar-se en un sentit o altre volen esperar a tenir la petició sobre la taula per poder-ne conèixer el contingut concret. Un cop la tinguin a disposició “l’analitzarem amb atenció”. Espot va indicar que el ministeri d’Afers Socials no ha rebut cap informació però va indicar que desconeix si s’ha fet arribar alguna cosa al ministeri de Salut.

tracking