Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
SECTOR IMMOBILIARI

Saturació en el mercat de lloguer

Els professionals assenyalen que l’oferta disponible és força reduïda i s’ha vist desbordada per la gran demanda
Vista aèria del centre d'Andorra la Vella.

L'elevada demanda satura el mercat de pisos de lloguer

Vista aèria del centre d'Andorra la Vella.

ARXIU
Actualitzada 21/10/2016 a les 16:46
Els professionals del sector immobiliari destaquen l’augment espectacular de la demanda que ha experimentat el mercat de lloguer a Andorra durant el darrer any i en especial durant els últims mesos. Tal com assenyalen els experts, l’oferta disponible, força reduïda, s’ha vist desbordada pel nombre de sol·licituds. Un fenomen que ha generat l’increment del preu dels habitatges i l’augment de llistes d’espera.
Com expliquen des de La Clau, una agència immobiliària que disposa de clients a totes les par­ròquies, fa un parell d’anys es podien trobar habitatges de fins a dues habitacions al centre per 500 o 600 euros. Ara aquestes mateixes opcions roden els 800 i 1.000 euros. “Hi ha molta demanda i pocs pisos. Nosaltres ho tenim tot llogat, tant de temporada com per a tot l’any i l’ocupació és molt elevada a totes les parròquies. Només tenim opcions disponibles al Tarter i cap amunt”, expliquen des de la immobiliària.
També, la percepció de diferents agents immobiliaris consultats per aquest rotatiu és que hi ha una tendència a la baixa en la cartera de lloguer. “Les opcions estacionals han disminuït perquè els llogaters no es volen arriscar que els inquilins facin destrosses”, comenten. També, com apunten des d’ABM serveis immobiliaris, “hi ha escassetat perquè molts s’han destinat a apartaments turístics”. Quant al mercat de tot l’any, també noten una reducció: “Els propietaris cada vegada estan menys disposats a llogar i opten per vendre o llogar amb opció a compra, una altra modalitat que està de moda”, apunten.

Recuperació econòmica
La crisi econòmica, molt present fins al 2013, va marcar un abans i un després en el sector de l’habitatge. Segons apunta Jordi Galobardas, president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA), el mercat ha agafat un ritme diferent i des de l’any passat el sector ha entrat en una fase de recuperació econòmica moderada. “Fa uns anys teníem un estoc de pisos buits. Les agències tenien llistes de pisos per col·locar i ara es produeix l’efecte contrari: tenim llistes d’espera. Els agents treballen amb pisos que entren i surten, tenen menys cartera d’habitatges. La situació ha canviat. Ara el mercat és més madur, encara que l’oferta s’ha reduït i hi ha mancances”, assegura Galobardas.
Geogràficament, on hi ha més interès en el mercat de lloguer és al centre. “La gent que lloga vol estar a prop de la feina, però la demanda també s’estén a altres parròquies. Per la zona de Canillo, per exemple, hi havia molta oferta de lloguer durant la crisi i ara, amb els temporers i els turistes, el mercat s’ha recuperat”, confirma Galobardas. Una de les tasques pendents que tenen des de l’AGIA és crear una base de dades que reculli la situació real del mercat, encara que reconeixen que el volum de pisos de lloguer clarament ha disminuït. “S’haurien de pensar mesures per garantir la seguretat dels llogaters. Tenim un entorn que no afavoreix gaire la protecció dels immobles”, afirma el president del col·lectiu.
Des de la immobiliària Galí destaquen que el perfil del llogater és variat: “tenim clients estrangers i d’altres que són de les parròquies altes i volen situar-se al centre, hi ha una mica de tot”. L’habitatge més demandat, expliquen, és de 90 metres quadrats, tres habitacions, dos banys i un pàrquing, entre els 700 i els 1.000 euros. A més, “ens faltaria oferta nova. Encara hi ha molt pis vell que s’ha de reformar”, apunten des de la immobiliària.

ELS LLOGATERS NO VOLEN ARRENDAR PISOS ALS INQUILINS AMB ANIMALS DOMÈSTICS
Les persones que viuen amb animals domèstics tenen un greu problema per trobar pis a Andorra. Des de fa un any aproximadament és pràcticament impossible ubicar els inquilins que conviuen amb mascotes. “És molt trist, els propietaris amb animals no tenen opcions i viuen amb molta angoixa”, reconeixen des de la immobiliària Galí, encara que l’opinió és compartida entre la majoria d’agents del sector.
Les úniques solucions que tenen els llogaters amb animals són quedar-se en els pisos on ja estaven, o bé, encara que molt més complicat, trobar un habitatge que acceptin animals encara que no es reconegui en el contracte.
Jordi Galobardas, president de l’AGIA, admet la greu problemàtica que hi ha al voltant d’aquest tema i opina que és un error pensar que tots els propietaris d’animals tenen un comportament incorrecte i, per tant, no és sensat posar-los tots en el mateix sac: “nosaltres recomanem que se n’encarreguin les assegurances. Així, si es produeix algun desperfecte, les despeses estan cobertes”, explica.
  • #12 Remalt
    (28/10/16 16:51)

    Realment el tema dels animals és una mica fora de mida...

    Respondre
  • #11 Patricia
    (22/10/16 10:59)

    Personalmente , los propietarios están en una indefensión enorme , si un inquilino no te paga estás listo no sabes si es una persona que ha ido de piso en puso sin pagar y no pasa nada no hay listado de morosos y encima si pones denuncia con sus costes cuando sale el fallo la persona ya se ha ido del país , la gente está escarmentada si esto no está clarito y los inquilinos no cumplen cada vez irá a peor , tiene que haber por los lados él compromiso y el q no cumpla lo penalizen a veces un contrato no te vale para nada si no se cumple , y no hay moratorias gratuitas para poder denunciar 

    Respondre
  • #10 neus
    (21/10/16 19:26)

     Parece que los alquileres vuelven a subir con fuerza en Andorra….arreglando los puedes alquilar mucho mas altos.

    Respondre
  • #9 jo
    (21/10/16 18:28)

    Molt cuento tot plegat...ara resulta q estan desbordats per la demanda...jaja espera q me parto el pecho.Ara pq venen tots els temporers estem desbordats no? i la resta de l'any?

    Respondre
  • #8 Toni
    (21/10/16 17:25)

    Cert que alguns inquilins deixen els pisos en mal estat i tambe cert que alguns propietaris fan un gran negoci amb la calefaccio cobrant 150 i 200 e. Mensuals per posar la calefaccio 2 o 3 hores al dia. Si reclames sempre tenen explicacions, que si el preu del gasoil o el que sigui. I tal i com diu l article i veient el panorama, als inquilins no els hi queda una altra opcio que callar i pagar.

    Respondre
  • #7 paula
    (21/10/16 17:07)

    Siempre salen con el tema de que la gente les rompe los pisos...En todos los años que he hecho temporada no conozco a nadie que haya dejado los pisos diferentes a como lo han encontrado. NO digo q no sea verdad, pero todos sabemos q la realidad no es esta. La realidad es que han copado los pisos para destinarlos a turisticos y la gente q antes alquilaba a dueño directo ahora no lo puede hacer porq el dueño o lo destinó a piso turistico o se lo ha dejado a Pierre y Vacances. Y para comprobarlo no hace falta mas q pasar por el tarter, soldeu y ransol y vereis los carteles de esta agencia...Debido a esto, todos los temporeros q no han encontrado piso con sus dueños han tenido q ir por obligacion a una inmobiliaria...Esa es la razon por la q esta temporada no hay pisos...Los propietarios se han volcado al alquiler turistico bajo stas empresas con el augurio de forrarse porque se espera que venga mucha gente. Lo q se olvidan es quien atendera a estos miles de turistas...

    Respondre
  • #6 Aslat
    (21/10/16 13:21)

    llogater va dir..
    Els apartaments turístics, com el seu propi nom indica, són per turistes i estàn preparats a tal efecte, la majoría d'ells a zones d'afluència bàsicament per a practicar esports d'hivern. Dubto que la gent que necessita llogar vagi a viure al Pas de la Casa........

    Respondre
  • #5 Lobby
    (21/10/16 12:19)

    El mercat de lloguer ha estat i serà mentre no estigui regulat per Europa un berenar de negres que obeeix a el caciquisme clàssic feudal. Un sistema de casta i especulació que només serveix per enriquir-se a costa dels altres.

    Respondre
  • #4 pilota a la teulada del Govern
    (21/10/16 10:52)

    Inicialment es un tema que Andorra sempre ha sigut una prerrogativa privada, però potser seria hora que'l Govern es comencés ha plantejar i pendre la iniciativa de fer pisos de protecció oficial i començar buscar una sortida aquest tipus de problemàtica.

    Respondre
  • #3 Propietari
    (21/10/16 10:12)

    Nosaltres els propietaris que som gent de bien, podem contribuir apujant els preus dels nostres pisos i locals, aixi ens enriquirem una mica més sense fotre ni brot, mentre la gent es mor de gana per pagar-nos els lloguers. Fixeu-vos si som bona gent...

    Respondre
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts