Societat

Els docents rebran formació per lluitar contra l'assetjament

El pla d’actuació en casos de ‘bullying’ s’haurà d’implementar en cinc dies

Els docents rebran formació per lluitar contra l'assetjamentFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ho va reconèixer el mateix ministre d’Educació i Ensenyament Superior, Èric Jover, durant la presentació del decret: “No crec que hi hagi manca de formació, però cal reforçar-la.” I l’objectiu queda recollit al text. I és que entre les mesures de prevenció que hauran d’impulsar les institucions hi ha la formació específica dels equips directius, els psicopedagògics, el professorat i la resta de personal dels centres educatius. Aquesta mesura, a més, haurà d’anar acompanyada de campa­nyes informatives, sensibilització de l’alumnat, fer enquestes regulars per determinar el clima escolar, fomentar l’intercanvi d’informació i experiències en el marc de les associacions de pares i potenciar la comunicació entre les famílies i els centres escolars.

D’altra banda, també es preveuen mesures que hauran d’impulsar els centres educatius. En aquest cas hauran de fomentar la participació activa dels pares en el si dels centres, establir relacions de confiança i diàleg amb els alumnes o implementar mesures encaminades a millorar la convivència al centre i l’aula, entre d’altres.

A més de les mesures de prevenció, el decret també deixa ben definit quin ha de ser el protocol d’actuació en cas de detectar un possible cas d’assetjament escolar. En aquest sentit, s’haurà de crear un equip d’intervenció que en cas que confirmi que es produeix una situació de bullying haurà d’elaborar un pla d’intervenció en un termini màxim de cinc dies. A més de comunicar la situació d’assetjament al responsable del sistema educatiu i a l’àrea d’Inspecció i Avaluació Educativa, també s’haurà de convocar les famílies i informar els familiars de la víctima del seu dret a denunciar la situació a la policia.

Una vegada s’actuï, l’equip d’intervenció haurà d’avaluar l’impacte de les accions al cap de 30 dies i a partir d’aquí determinar si s’ha resolt el conflicte. En cas que l’assetjament es mantingui, s’haurà de continuar desenvolupant el pla (avaluant-ne l’impacte cada 30 dies) i si la situació s’agreugés o es perllongués en el temps, es preveu la possibilitat de posar una denúncia al servei de policia sempre que no s’hagi tramitat una denúncia amb ante­rioritat.

SATISFACCIÓ DELS PARES I ENTITATS SOCIALS

L’aprovació del decret s’ha vist amb bons ulls tant des de l’Associació de pares de l’Escola andor­rana com des del col·lectiu Som com Som. En el cas de l’Apaea, el secretari, Josep Vilaplana, va indicar que malgrat “no haver llegit la lletra petita és un tema que ens ocupa i crec que és important pautar l’actuació i fer un protocol”. Pel que fa a la possibilitat que hi intervingui la policia, veu “raonable” que es prevegi en “casos molt greus”.

De la seva banda, el president de Som com Som, Carles Perea, va destacar la importància que el decret també impliqui els agents socials, i va assegurar que “el ministeri ha fet bona feina i ens hi sumarem”. Així, va remarcar sobretot el fet que es prevegi la formació i mesures de prevenció de l’assetjament.

tracking