reportatge

Una aposta per la unió ibèrica

El nou Partido Ibérico defensa la unificació d’Espanya, Portugal i Andorra en un únic Estat que creï sinergies amb tots els països de parla castellana i portuguesa del món per tal d’evitar duplicitats administratives i de gestió i tenir més força i veu al món

Una aposta per la unió ibèrica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dilema sobre si un ter­ritori s’ha d’annexionar a un Estat més gran per ser més fort, s’ha d’unificar amb altres per crear un tot més poderós o si s’ha de segregar per mantenir la seva essència i poder fer el seu camí, ha estat una constant al llarg de la història. D’exemples en podem trobar de tots tipus i molts. Fins i tot en els temps actuals, marcats per la globalització, no hi ha una posició clara sobre com adaptar-s’hi. Recentment ha sor- git una nova proposta en la línia d’unir esforços, i afecta directament Andorra.

Es tracta del Partido Ibérico, que defensa la unificació d’Espanya, Portugal i el Principat en un nou Estat: Ibèria. La formació sorgeix de la fusió del Partido Ibérico Íber espa-nyol i del Movimento Partido Ibérico portuguès, i es va concretar l’1 d’octubre passat a Lisboa. En la reunió, en la qual van assistir unes 25 persones, van aprofitar per redactar el manifest, titulat Declaració de Lisboa. I comença així: “El Partido Ibérico Íber/Movimento Partido Ibérico es defineix ideològicament com a iberista i paniberista, és a dir, defensa un projecte polític pannacional ibèric que té un doble objectiu”.

D’una banda, “l’articulació constitucional i confederal d’Ibèria, com a Comunitat Ibèrica de Nacions, composta actualment per Portugal, Andorra i Espanya”. De l’altra, “l’articulació intergovernamental de la Iberofonia”. Una aposta per la “convergència” de tots els països del món que parlen castellà i portuguès “si així ho decideixen sobiranament”. En el cas dels tres països de la Península, hauria de ser a través d’un canvi en les respectives constitucions que requeriria el vistiplau com a mínim del 66% de la població. La voluntat és ser més forts i tenir més veu en organismes internacionals com el G-8.

Entre els punts fundacionals també asseguren que aposten per la defensa dels Drets Humans i per l’Estat del benestar. Consideren que la unificació permetria “eliminar duplicitats” a través de gestionar una única Seguretat Social, serveis públics, espai radioelèctric, bancs centrals o lligues esportives, entre altres. Fins i tot diuen que volen anar “més enllà del que suposa la Unió Europea” i dels països llatinoamericans, i es mostren partidaris de “coordinar-nos” amb regions d’Amèrica, Àfrica i Àsia on es parli castellà o portuguès.

Per ara a Andorra no tenen representació, però asseguren que estan buscant gent per obrir una delegació al Principat per escampar les seves idees iberistes.

tracking