Sistema financer

Jover diu que si cal es retiraran immunitats per l''afer BPA'

Jover afirma que Govern farà els passos si han de declarar funcionaris espanyols pel ‘cas BPA’

Jover diu que si cal es retiraran immunitats per l''afer BPA'Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

En el cas que la investigació judicial de les pressions que Higini Cierco va denunciar que havia patit BPA per part de policies espanyols reclami la intervenció de Govern perquè declarin els possibles implicats, se seguiran els passos necessaris. El secretari general de DA i ministre d’Educació, Èric Jover, assenyala que “si mai la Justícia crida a declarar gent que està aforada o gent que necessita que se li llevi la immunitat diplomàtica el Govern d’Andorra ho farà, com no pot ser d’una altra manera, tots els passos perquè això es pugui realitzar” i puntualitza que la relació amb l’executiu i les institucions veïnes “és molt bona i crec que hem de separar la relació política d’una investigació judicial”.

Jover explica, en declaracions a COPE Andorra-AD Ràdio, que quan es va tenir constància de la declaració de Cierco sobre pressions a BPA des d’Espanya el ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya, es va posar en contacte amb l’ambaixada i “l’ambaixador ens va dir que desconeixia completament que hi hagués hagut aquestes coaccions, de fet va negar que hi fossin i que ell hi estigués implicat o en fos coneixedor i vam quedar que com que està en via judicial tots estarem a l’expectativa del que vagi sortint”. El secretari general de DA ressalta que el que ha de fer Govern en aquest assumpte “és mantenir la separació de poders i estar al costat de la justícia, que no vol dir a sobre de la justícia” i és en aquest escenari on s’actuaria per retirar immunitats si fos necessari.

Indica el dirigent demòcrata que de la mateixa manera que hi ha hagut comissions rogatòries per assumptes que estan judicialitzats a Espanya i que “pels convenis que tenim entre els dos ­països s’efectuen amb plena normalitat”, en el cas que la investigació per les amenaces que va relatar l’accionista majoritari de l’entitat intervinguda requerís aquestes actuacions, es farien. “Si ara hi ha aquesta investigació i es necessita tenir comissions i fer declarar funcionaris espanyols aquí a Andorra farem els passos necessaris perquè això sigui possible i no n’extraurem conclusions fins que no tinguem un dictamen jurídic”.

Jover assegura que les actuacions arribarien “si mai es demostra que hi ha hagut funcionaris [espanyols] que han anat més enllà de les seves responsabilitats i han coaccionat gent d’aquí del país, evidentment actuarem de manera responsable”. Tanmateix, el ministre subratlla que “seria completament irresponsable prejutjar ara un procés que just s’acaba de judicialitzar”. Aprofita per puntualitzar que la causa per les presumptes pressions que haurien patit els responsables de BPA “just s’acaba de judicialitzar perquè els accionistes majoritaris ho han volgut portar a la Justícia ara, és a dir, molts mesos després que aquestes accions hagin passat” i destaca que els fets s’haurien d’haver comunicat com a mínim a l’INAF quan van succeir.

tracking