Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Sanitat

L'hospital va cometre múltiples irregularitats en contractes públics

El centre va fer pagaments sense contracte a diferents empreses per temes d’eficiència energètica
Un informe d'intervenció constata les irregularitats comeses en adjudicacions a l'hospital.

Múltiples irregularitats en contractes públics a l'hospital

Un informe d'intervenció constata les irregularitats comeses en adjudicacions a l'hospital.

Fernando Galindo
Actualitzada 03/10/2016 a les 19:29
L’hospital va cometre greus irregularitats en diferents contractes públics, segons es desprèn de l’informe de la intervenció realitzada al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària. El període analitzat és el 2014. Un exemple paradigmàtic són les pràctiques en les contractacions d’empreses externes per a temes relacionats amb l’eficiència energètica. El primer que sobta és que de les quatre empreses que consten com a adjudicatàries d’aquestes tasques n’hi ha tres que no tenen contracte. Concretament: Geotescon (va cobrar 5.950 euros), Abend Informàtica SL (9.200) i CQ Consulting.
L’informe d’intervenció estableix que “no existeix contracte per a aquestes despeses” i no es van preveure com es pagarien. Per aquest motiu es van haver de demanar crèdits ampliables en el darrer consell directiu de l’any a l’hospital. Però precisament el consell directiu no va aprovar l’adjudicació d’aquestes despeses, tampoc no “es té constància que existeixi la motivació de l’adjudicació directa, ni s’han publicat al BOPA”.
El cas més greu i estrany es refereix, però, a la contractació de l’empresa Inzamac per a un estudi d’eficiència energètica. Consta que se li van pagar 16.500 euros. Aquests diners, com en els casos anteriors, es complimenten a posteriori de tot l’afer, concretament en l’última reunió directiva de l’hospital, el 30 de desembre, on es demana ampliar crèdits per pagar les quatre empreses que han fet treballs d’eficiència energètica.

El ‘cas Inzamac’
L’anàlisi del cas Inzamac mostra com en aquest cas, a diferència dels altres, sí que existeix un contracte. La direcció, però, no envia el document a intervenció perquè li doni el vistiplau. Tampoc no es presenta al consell directiu perquè l’aprovi. No es preveu com es pagarà ni tampoc hi ha cap explicació de quin és el motiu per fer una adjudicació directa.
El contracte estableix que Inzamac cobrarà 25.000 euros en concepte d’una auditoria energètica. Rebrà 10.000 euros per un pla tècnic de manteniment. En els cinc primers anys de duració del contracte, Inzamac ha de percebre el 4% de l’import anual del consum d’energia. També rebrà durant cinc anys un 3% de l’import de gestió del manteniment. A més, l’hospital es compromet que Inzamac sigui l’entitat designada com a supervisora de l’obra.
El contracte, signat el 5 de març del 2014, inclou un punt que va fer aixecar totes les alarmes. Fixa que “si el SAAS no autoritzés per qualsevol circumstància en el termini previst la convocatòria del concurs, aquest acord seria resolt i el SAAS estarà obligat a abonar per l’elaboració dels treballs abans indicats la quantitat de 7.500 euros”. El concurs es refereix al concepte pel qual ja s’havia contractat prèviament l’empresa Inzamac. A més, s’inclou que en cas de discrepàncies les parts acorden que es resoldran en el marc de la cort d’arbitratge de Madrid quan tots els contractes de l’hospital legalment s’han de sotmetre a l’exclusiva jurisdicció dels tribunals andorrans.

Edicte posterior
El 16 de maig, un mes i onze dies després d’haver signat el contracte amb Inzamac, el consell directiu del SAAS aprova la publicació d’un edicte per als treballs d’eficiència energètica, és a dir, pel mateix que ja havia fet el contracte. El 16 de juliol s’obren els plecs i s’han presentat dues ofertes. Una és Inzamac i l’altra una unió temporal d’empreses (UTE) amb les empreses foranes TEST i J.G. Ingenieros i les andorranes Gespro, Enginesa, Pirineu inspecció i control i Engitec. De l’UTE els principals socis eren TEST (45% de la participació) i Gespro (35%). La resta tenien totes el 5%.
L’11 de setembre del 2014 el consell directiu declara el concurs desert perquè les dues ofertes són exactament iguals. Però el raonament fonamental per no concedir els treballs és que Govern ha de fer una remodelació d’un dels edificis vinculats a l’hospital. Per tant, s’atura el projecte fins a nou avís. I encara que el contracte establia que Inzamac havia de cobrar 7.500 euros en cas que no es convoqués el concurs (que sí que es va convocar) finalment l’hospital paga 16.500 euros a Inzamac, fet que provoca que la intervenció fixi que “aquest pagament no és conforme al que es va estipular en el contracte”.
L’informe també detecta que es van fer contractes en altres àrees on l’import que s’havia previst pagar va ser insuficient i es van haver d’afegir pagaments posteriors.
Etiquetes
 • #14 Andorre
  (03/10/16 23:57)

  Encore un dossier qui pue la merde ! 

  Respondre
 • #13 MARKLIN2
  (03/10/16 18:16)

  Xocolata per el lloro=el poble.

  Respondre
 • #12 Josep
  (03/10/16 17:48)

  Dr D va dir..
  Segons el raonament, si no hi ha mala fe no passa res. És a dir que la pits liar tant com vulguis sempre que puguis demostrar que no hi havia mala fe.

  Respondre
 • #11 Impunitat total
  (03/10/16 17:19)

  Estic d''acord. No passara res com a sant julia. Impunitatabsoluta com sempre. 

  Respondre
 • #10 Alias 1
  (03/10/16 16:47)

  Tot aquest assetjament i enderrocament contra la sanitat pública té un clar objectiu, el mateix que està patint Europa, una privatització salvatge de la sanitat pública.Una cosa es certa, el nostre sistema sanitari sempre ha estat privat, amb metges lliberals ( autonoms) a les seves consultes. Pero el finançament d'aquesta era public. Ara el que es vol privatitzar es aquest finançament, donant les claus de la cass a les mutues privades. Us penseu potser que aquestes entitats treballaran a perdua? Que passara amb els pacients que costin mes del que cotitzen? Malalties croniques,oncologia,medicacions cares...etc.. Mireu cap a Estats Units, i tindreu un bon exemple del que ens espera...

  Respondre
 • #9 AD800
  (03/10/16 16:38)

  Molt abans, fa aproximadament tres anys, el va denunciar AD 800 ......

  Respondre
 • #8 Dr D
  (03/10/16 15:53)

  Tranquils, no passará res,com a Sant Julià 

  Respondre
 • #7 Pablo Iglesias (el viejo)
  (03/10/16 15:23)

  El PS, reivindicant la seva obra, arriba a misses dites!

  Respondre
 • #6 El PS ho va denunciar
  (03/10/16 13:09)

  El PS denuncia una “trama de corrupció” en la gestió del SAAS http://www.psa.ad/ps-als-mitjans/el-ps-denuncia-una-%E2%80%9Ctrama-de-corrupci%C3%B3%E2%80%9D-en-la-gesti%C3%B3-del-saas

  Respondre
 • #5 SDPiste
  (03/10/16 12:15)

  Sort dels d'SDP que han aixecat la llebre al SAAS! Espero que DA no miri de tapar-ho tot, que la salut és el més important.

  Respondre
Veure’n més
14
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477