Sanitat

El PS portarà l'informe del SAAS a la Justícia si no ho fa Govern

Rosa Gili adverteix que l’executiu passarà a ser “responsable” si malgrat els indicis penals no empren accions legals

El PS portarà l'informe del SAAS a la Justícia si no ho fa GovernXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Partit Socialdemòcrata (PS) avisa que duran les irregularitats comeses pel Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) davant de la fiscalia si així ho determinen els informes “i el Govern no actua”. “Si després la fiscalia diu que no hi ha res, doncs tots ens quedarem tranquils. Però ara no sabem el que hi ha”, diu la consellera general del PS, Rosa Gili.

El Govern està pendent d’un tercer informe, després que el primer dictaminés indicis penals en les anomalies i, el segon no fos concloent a l’hora d’assenyalar si cal recórrer a la via penal o es pot considerar falta. “No n’hem vist cap d’ells, però en cas que sigui així es tractarà de la segona persona o institució que apunta a indicis penals”, recorda la consellera en referència que els informes s’han fet després de les anomalies detectades pel Tribunal de Comptes.

Els socialdemòcrates, que fa dos mesos van denunciar “una trama de corrupció” en la gestió del SAAS posant com a exemple casos concrets d’irregularitats detectades, ja va avisar que esperaria que Govern mogués fitxa abans d’emprendre accions legals al respecte. “Si no actua, passarà a ser també responsable per inacció i tot apunta que hi ha prou indicis”, diu Gili, tot afegint que “la ciutadania espera a treure l’entrellat de tot això, que fa massa que dura i entenem que potser toca actuar”.

Canvis en la gestió

Des de Liberals, la consellera general, Judith Pallarés, explica que a hores d’ara els grups parlamentaris no han rebut cap d’aquests informes. “Esperarem a veure’ls però el que és veritat és que la Intervenció General sí que va detectar irregularitats. I tot plegat és greu”, assegura. El que té clar, però, és que la formació treballarà perquè la reforma sanitària vagi lligada a una remodelació “de la gestió financera” del SAAS. “No pot ser que treballem per reduir la despesa sanitària i els diners s’escapin d’aquesta manera”, afegeix la consellera.

Per la seva part, des de Socialdemocràcia i Progrés (SDP), la consellera general, Sílvia Bonet, es mostra prudent a l’hora de valorar el treball fet per Govern per esclarir els fets. “Voldria veure aquests informes per veure què diuen i en funció d’això, decidir”, explica. Tanmateix, com Pallarès, recorda que “el Tribunal de Comptes sí que ha denunciat irregularitats i volem saber exactament els motius pels quals s’han produït”.

MÉS METGES I INFERMERES AL CENTRE SOCIOSANITARI EL CEDRE

El cap de Govern, Toni Martí, que ahir va celebrar amb els usuaris del Centre Sociosanitari El Cedre la Diada de Meritxell, va anunciar que el SAAS dotarà de més recursos aquesta infraestructura. Concretament, Martí va indicar que a la figura de la coordinadora assistencial d’El Cedre, Anna Flujas, que ja fa diverses setmanes que ostenta el càrrec, s’afegirà un metge de família que estarà fix al centre. Igualment, un metge especialista en malalties cròniques estarà a disposició dels usuaris quan algun dels interns amb aquestes patologies ho necessiti.

D’altra banda, Martí va anunciar que en el pressupost del 2017 a la partida dedicada al SAAS una part estarà dirigida a dotar de més mitjans humans El Cedre. És a dir, s’incorporaran a la plantilla actual més infermeres i auxiliars. Cal recordar que a hores d’ara només hi ha una infermera al torn de nit per atendre els prop de 120 usuaris del centre sociosanitari. A les infermeres que ja hi treballen i a les de nova incorporació se’ls donarà la possibilitat de formar-se mitjançant el postgrau en atenció sanitària a la gent gran ofert per la Universitat d’Andorra.

“La gent sempre ha estat ben cuidada, però nosaltres volem que encara ho estigui més”, va indicar Martí, que es va referir a les reiterades queixes d’alguns dels familiars dels residents a El Cedre respecte a la qualitat del servei. “ Si en algun moment hi ha hagut alguna polèmica o falta de recursos seria absurd que no els dotéssim de més”, va dir.

El cap de Govern també es va referir a l’informe de les irregularitats del SAAS realitzat per l’advocada Carme Moles en què se suggereix que es denunciïn a la fiscalia. Martí, tal com informava ahir el Diari, va assenyalar que el director general del SAAS, Josep Maria Piqué, ha encarregat un tercer informe –a més del de Moles n’hi ha un segon encomanat pel SAAS que no és tant concloent com el primer– i que quan es tingui es decidirà si es denuncien les irregularitats a la fiscalia perquè les investigui.

El cap de l’executiu va afegir que un cop acabat el dossier respecte a les irregularitats, els primers que el tindran seran els consellers del PS, els “més punyents a interpel·lar el Govern”.

tracking