Sanitat

Un informe diu que les irregularitats al SAAS s'han de dur a la fiscalia

El document de l’advocada Carme Moles el va encarregar el ministeri de Salut arran de les conclusions del Tribunal de Comptes

Un informe diu que les irregularitats al SAAS s'han de dur a la fiscaliaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El resultat de l’informe que va encarregar el Govern per investigar les irregularitats comeses pel Sevei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) els exercicis 2013 i 2014 que va detectar el Tribunal de Comptes no és concloent. L’advocada que ha analitzat les anomalies, Carme Moles, ha trobat indicis penals i per tant ha recomanat que l’afer s’ha de posar en mans de la fiscalia. Una decisió que encara no s’ha pres. Després d’examinar el document, l’executiu va prendre la decisió d’encarregar un contrainforme al gabinet jurídic de Govern que va elaborar de manera immediata i ràpida Emilio Torrejón. El treball del responsable del departament des de principis d’any no presenta unes conclusions taxatives i considera que la qualificació de les irregularitats del SAAS és interpretable. Deixa les portes obertes a la possibilitat que es pugui recórrer a la via penal o tipificar-ho com una falta. Davant aquesta situació el director de la parapública des de finals de gener, Josep Maria Piqué, ha encarregat un tercer informe a un advocat del país veí, que segons s’ha assegurat des de Govern serà a partir del qual es prendrà la decisió definitiva.

La resolució d’obrir un expedient informatiu al SAAS es pren a finals d’abril d’aquest any per part del titular del ministeri de Salut, Carles Álvarez Marfany, després que la consellera del PS Rosa Gili ho posés en relleu al Consell General. Els diferents aspectes sobre els que el Tribunal de Comptes va detectar irregularitats preveuen des d’adjudicacions irregulars, contractes de manteniment, quantitats que s’havien de retornar a la CASS i al Govern per pagaments per objectius que no s’havien assolit i s’incideix en pràctiques dubtoses de retribució del personal.

El principal implicat

El màxim responsable de la parapública en els anys en què el Tribunal de Comptes posa l’èmfasi sobre les irregularitats era Lluís Burgués des de la seva condició de director general, i en conseqüència és el principal implicat en tot l’afer. Burgués va assolir tot el protagonisme des del moment en què considerava que la funció principal del consell directiu del SAAS era d’assessorament. Per tant, totes les decisions passaven per les seves mans i la seva firma apareix relacionada amb les irregularitats.

Burgués va reconèixer fa dos mesos que s’havien comès irregularitats en la gestió del SAAS i ho va atribuir a motius de necessitat i al fet que la normativa en vigor és molt rígida i no permet actuar amb la rapidesa que el servei demana. El que no ha admès mai és que hi hagués una “cor­rupció generalitzada” tal com va denunciar el PS després de rebre resposta a les demandes d’informació sol·licitades sobre el cas.

ELS CONSELLERS DEL PS VAN SER ELS PRIMERS A DENUNCIAR LES ANOMALIES A L'HOSPITAL

La consellera del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili va alertar sobre les conclusions del Tribunal de Comptes sobre les irregularitats comeses pel SAAS en la sessió del Consell General celebrada el 28 d’abril passat. És a partir d’aquell moment i no abans que el Govern decideix encarregar un expedient informatiu per determinar l’abast de les denúncies que recauen sobre la gestió de l’hospital. En la seva intervenció, Gili exposava que “el SAAS no aporta informació, no es comptabilitzen les despeses suportades pel transport sanitari, no es fan bé els pagaments i hi ha retribucions en espècies” entre d’altres conceptes sota sospita. I afegia que a la vista de la situació se’n poden derivar “responsabilitats civils i penals greus”. Un cop els tres consellers del PS (López, Alís i Gili) van tenir a les seves mans les respostes a les demandes d’informació sobre l’afer i l’informe del Tribunal de Comptes, a mitjan juliol, va elevar el to de les acusacions, en parlar de la possibilitat de l’existència d’una “trama de corrupció” en la gestió del SAAS.

FETS DENUNCIATS

-L’hospital va adquirir un cotxe usat per 55.000 euros sense fer el concurs corresponent.

-Es va adjudicar un contracte de manteniment per 100.000 euros el 3 d’abril del 2014, quan el servei es feia des de l’1 de gener.

-Un estudi per valor de 300.000 euros i un segon per 25.300 € es va adjudicar sense convocar el concurs obligatori.

-El SAAS hauria comprat sis ambulàncies per un valor de 190.640 euros sense seguir els procediments establerts i sense un peritatge previ.

-Es va indemnitzar amb 6.000 euros una empresa que no va sortir escollida

en un concurs públic i que hauria denunciat que la guanyadora no complia els requisits.

-L’hospital va rebre de Govern 1,5 milions per cobrir despeses no fixades al pressupost. Tampoc no va retornar 571.000 € a la CASS per pagaments lligats a uns objectius que no va assolir.

-El control de personal es posa en entredit pel pagament del 50% de les despeses de restauració a la cafeteria. La factura el 2014 va pujar a 246.577 €. També es qüestionen les gratificacions i el fet que molt empleats superessin el límit d’hores extres.

tracking