BPA marca Meritxell

Gallagher diu que el poble decidirà sobre l'avortament

Gallagher indica, però, que no li consta que l’executiu tingui previst un canvi legislatiu

Les autoritats, durant la diada de Meritxell
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arquebisbe secretari per a les relacions amb els estats del Vaticà, Paul Richard Gallagher, va afirmar ahir després de presidir la missa del Dia de Meritxell que la legalització de l’avortament “depèn del poble d’Andorra”, encara que “no em sembla que estigui a l’agenda política” del Govern. Una sensació basada “en les meves converses” mantingudes amb membres de l’executiu. Per Gallagher, “la Constitució política del país depèn de viure profundament la tradició”, a la vegada que va destacar que “en el cas d’Andorra són valors cristians”, i va apel·lar al “dret a la vida i a la llibertat religiosa”.

La màxima autoritat del Vaticà que ha visitat mai el país va expressar també el seu desig que el Coprincipat “duri molts segles més” i va destacar que “una entitat política depèn del seu poble, no de les forces exteriors”. Una opinió compartida pel Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, que també va ser present ahir en la missa al santuari de Meritxell: “Mentre el poble ho vulgui el nostre Coprincipat està assentat i els compromisos de cap manera es tiraran enrere”. Vives va recordar que “tenim un concordat firmat, amb un article primer, que consolida la figura del bisbe perquè pugui ser Copríncep d’Andor­ra sempre, i es mantindrà sempre que els andorrans voldran. Ha de ser una figura democràtica, lògicament”, va indicar.

Refugiats

Durant la celebració de la missa al santuari, Paul Richard Galla­gher va mencionar també la crisi dels refugiats fent una “crida als andorrans que acullin i brindin als seus germans immigrants la possibilitat de construir un futur en pau”. En aquest sentit, el Copríncep va parlar de ser “humils i acollidors, a cercar la unió entre els andorrans, a ser nets de cor i amadors de la justícia i a donar a tots els que ens necessiten, especialment els més necessitats”.

D’altra banda, el bisbe d’Urgell va posar en relleu que “a vegades hi ha molts problemes del país que sembla que magnificats també ens treuen la pau o el futur”. Per Vives, “el país està assentat, anem fent camí, sabem anar trobant maneres de solucionar els problemes, les dificultats i els reptes”.

Educació

Gallagher, durant la missa, també va lloar el sistema educatiu andor­rà, on la presència de “l’església a l’escola és garantia d’un futur en pau”, i va considerar que es tracta d’una “proposta educativa que mira pel desenvolupament integral de la persona”.

Pel que fa a la cerimònia religiosa, Vives va posar en relleu l’afluència de centenars de ciutadans al santuari en una jornada “d’una gran joia”, que coincidia amb els 40 anys de la construcció i consagració del nou santuari. També va aprofitar per agrair la visita del representant del Vaticà, que al seu parer demostra “que la Santa Seu estima Andorra, la valora i la recolza”. Gallagher va qualificar “d’excel·lents” les relacions entre ambdós estats “des de sempre”.

Reunions

Durant la seva visita al Principat, Gallagher es va reunir, dimecres, amb el cap de Govern, Toni Martí, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i amb el síndic general, Vicenç Mateu.

A Saboya li va traslladar la preocupació del Papa Francesc pel futur d’Europa, en uns moments de dificultats econòmiques i socials. El ministre d’Afers Exteriors, al seu torn, va expressar la prioritat del Govern de tenir un marc legal abans d’acollir els refugiats i es va mostrar convençut que abans que finalitzi l’any serà possible regular la situació d’aquestes persones, perquè puguin gaudir de tots els drets i deures de forma definida.

HOMENATGE A MOSSÈN RAMON PELS 50 ANYS DE RECTOR

El comú de Canillo va retre dimecres un homenatge a mossèn Ramon Rossell amb motiu dels seus 50 anys com a rector de la parròquia. Ho va fer amb l’edició d’un llibre titulat La petita història de mossèn Ramon de Canillo, il·lustrat per Pilarín Bayés i que forma part de la col·lecció Petites històries de l’editorial Mediterrània. El llibre ha estat escrit per la periodista Marta Tort i va dirigit a un públic infantil. L’obra, de la qual se n’han editat 1.500 exemplars, repassa la trajectòria del mossèn explicada des de la visió d’un infant que participa a les colònies populars d’AINA. Al llarg del relat es donen a conèixer curiositats i anècdotes de la seva tasca, no tan sols religiosa, sinó també com a impulsor de la casa de colònies.

MOR UN HOME MENTRE ANAVA AL SANTURARI

Un home de 62 anys va morir ahir al migdia mentre estava fent el pelegrinatge a la basílica de Meritxell, segons van informar els bombers. A les 13.45 hores el cos de guàrdia va rebre l’alerta que hi havia un home inconscient estès a terra al camí de Prats a Canillo, a l’altura de l’oratori de la creu de Carlemany, a uns quinze minuts de la carretera.

Els bombers, que s’hi van desplaçar en helicòpter per agilitzar el rescat ja que l’indret era de difícil accés, i els efectius del SUM li van practicar les maniobres de reanimació durant una estona però no van poder fer res per salvar-li la vida.

Tot apunta, segons van assenyalar els mateixos bombers, que l’home hauria mort per causes naturals, tot i que no es va indicar quina va ser exactament la causa. La víctima patia una malaltia.

GALLAGHER BENEEIX LA NOVA IMATGE DE LA MARE DE DÉU I EL NOU CAMBRIL

La missa d’ahir també va servir perquè Paul Richard Gallagher beneís la nova imatge de la Mare de Déu de Meritxell i el nou cambril del santuari. Vives va detallar que la figura “ha estat feta amb tècniques 3D” i que “és exactament igual” a la que es va cremar a l’incendi del 1972. El Copríncep en va destacar la precisió en la recreació de la policromia de la imatge original del segle XII.

Gallagher diu que el poble decidirà sobre l'avortament

tracking