Seguretat social

Els accidents laborals pugen per primer cop en cinc anys

En els primers cinc mesos de l’any, els accidents registrats han estat un 9% per sobre de la mitjana de la dècada

Els accidents laborals pugen per primer cop en cinc anysXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els accidents laborals han viscut un repunt durant els primers mesos d’aquest any. Concretament, a final de maig els sinistres registrats en l’àmbit laboral per la CASS se situaven un 9% per sobre de la mitjana de la dècada. Així, en cas de mantenir-se la tònica, l’exercici es podria tancar amb uns 4.000 accidents, la més elevada des del 2010. Cal recordar, però, que llavors hi havia un 15% més d’assalariats.

Per col·lectius específics i malgrat no tractar-se del gremi majoritari, les persones que realitzen activitats socials i de serveis prestats encapçalen el rànquing de sinistralitat. Per cada quatre empleats al sector es produeix un accident. Ocupa el segon lloc, en xifres globals, el comerç i la reparació de vehicles de motor, seguit de la construcció i de l’hoteleria. Per freqüència, però, és a l’obra on hi ha més incidència –un de cada 11 treballadors ha patit un sinistre el 2016–, seguit de l’hoteleria –un de cada 17–, i de les indústries manufactureres –un de cada 23–. En el cas del comerç i la reparació de vehicles, però, baixa fins a un sinistre per cada 30 empleats.

L’augment de la sinistralitat, però, contrasta amb un descens dels dies de baixa. Mentre que el 2014 la mitjana era de 46 dies, l’any passat va pujar fins a 48 i ara, novament, han caigut fins a 39 les jornades de baixa laboral de mitjana.

Fet puntual

Des de la patronal, però, creuen que el repunt en sinistralitat dels primers mesos de l’any és un fet fortuït i confien que s’acabarà estabilitzant. Des de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), el seu president, Xavier Altimir, assenyala que, des que el 2009 va entrar en vigor la Llei de seguretat i salut en el treball, queda reflectit el descens de la sinistralitat “i se seguirà notant”. A més, afegeix que “també hi ha menys treballadors que llavors”, així que apunta que l’auge “segurament és puntual”.

Per la seva part, el president de l’Associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, assegura que l’empresari “és conscient” de la importància de la seguretat a les empreses “i en el cas de la PIME encara més”. I és que, afegeix, “els coneixes a tots (els empleats) i evidentment que et sabria greu que es fessin mal, per això t’impliques”.

En l’altre extrem se situa el secretari general del Sindicat Andorrà de Treballadors (SAT), Guillem Fornieles, que remarca que malgrat la millora que s’havia anat produint els dar­rers anys “encara hi ha feina per fer”, i discrepa en el fet que hi hagi prou consciència de la importància entre el teixit empresarial. “En el sector públic potser sí, però en el privat, sense sindicats que vetllin per les garanties dels treballadors, com és la seguretat en el treball, és difícil aconseguir més implicació”, creu. A parer seu, “l’única via per posar remei, en aquest context, és augmentar les inspeccions a les empreses, només així s’aconseguiran els canvis”, assegura.

tracking