Autònoms

Els fisioterapeutes demanen facilitats per tenir substituts quan estan de baixa

L’únic mecanisme existent és un permís laboral per a dos mesos que triga 15 dies a fer-se efectiu

Els fisioterapeutes demanen facilitats per tenir substituts quan estan de baixa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Col·legi de Fisioterapeutes exigeix a l’executiu mesures per facilitar als autònoms un professional de substitució en el supòsit que s’hagin d’agafar la baixa mèdica. El col·lectiu denuncia els tràmits burocràtics que han de fer ara i que, l’única alternativa, no els garanteix una solució a llarg termini.

La secretària del col·legi, Edith Rascagneres, explica que fa un any i mig que batallen amb l’executiu per una solució. En aquests moments, en el supòsit que el professional que treballa per compte propi s’agafi la baixa, l’única via que tenen per cobrir la plaça amb urgència és sol·licitar a immigració un permís d’estança de curta durada. “La documentació ha de passar per Interior, Educació i Sanitat”, explica, tot afegint que “el tràmit, com a mínim, se’n va fàcilment a 15 dies”. Durant aquest temps, per a l’autònom “és un maldecap. No pots donar cita prèvia, fer remeses electròniques... res”. A més, recorda que es tracta d’un mecanisme “que et serveix per a un màxim de dos mesos, després busca’t la vida”.

El col·lectiu demana a Govern la possibilitat de crear una substitució per baixa urgent, tal com ja existeix a altres països veïns, i que permetria a l’autònom seguir amb el negoci. En aquest sentit, recorda que en el cas dels treballadors per compte propi, quan estan de baixa han de seguir abonant les cotitzacions a la CASS. “L’OMS ja ha fet una estirada d’orelles a Andorra perquè els professionals de la salut no s’agafen la baixa i poses en perill la gent fent que vinguin a treballar, per exemple, amb grip”, afegeix. Els darrers números de la seguretat social andorrana apunten que, en un mes, el 6,8% dels treballadors per compte aliè agafen la baixa. Pel que fa als treballadors per compte propi el percentatge disminueix fins al 2,8%.

tracking