Salut pública

L'hospital investigarà l'afer dels biberons caducats

El SAAS ha obert una investigació per esbrinar què va fallar perquè se subministrés a un nadó biberons de llet caducats

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) ha obert una investigació per esbrinar què va succeir perquè des de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell es donés llet caducada de feia tres setmanes a un nadó. Ho va explicar ahir el ministre de Salut i Benestar, Carles Álvarez Marfany, durant la visita que va fer conjuntament amb el cap de Govern, Toni Martí, i altres membres de l’executiu a la casa de colònies d’AINA. El ministre va indicar que l’objectiu de la investigació és conèixer quin és el procediment que se segueix per subministrar aquests productes –en el cas del que es va saber dimarts són pots de llet per a nadons– i si hi ha una errada en el procediment “fer que sigui més rigorós a l’hora de controlar les dates de caducitat”.

Álvarez va indicar que el que va passar la darrera setmana de juliol, quan els pares d’una nena nascuda el dia 27 van rebre tres dosis de 10, 25 i 30 mil·lilitres de llet caducada, “va ser un cas puntual producte d’un error humà que pot passar”. El ministre hi va afegir que “malauradament a vegades passen aquestes coses, tot i que per sort no ha estat un cas greu”. El titular de la cartera de Salut va matisar que “és de lamentar tot el que això ha provocat a la família i especialment al nadó afectat”.

Des del SAAS es va indicar ahir que es van donar dues dosis de biberó a un nadó amb una data de consum preferent superada a causa d’un error humà provocat en part per una confusió induïda pel tipus d’etiquetatge de la caixa i que, des del moment que es va detectar l’error, des de l’equip de pediatria es va fer un seguiment exhaustiu del nadó que no va patir cap mena de simptomatologia ni cap perjudici per a la seva salut. Es va afegir que es va mantenir informada la família en tot moment i que l’estada hospitalària de la nena va tenir la durada habitual per als nounats.

Carta dels pares a l’hospital

Els pares del nadó afectat van fer entrega ahir a l’hospital d’una carta en què demanen explicacions del que ha succeït “a les altes instàncies sanitàries”. A la missiva informen dels fets, a l’hora que critiquen tot el que va passar amb la seva filla. Els pares de la nena consideren i denuncien a la carta que hi ha laxitud en el control sanitari. Malgrat que el mateix ministre de Salut va trucar als pares per disculpar-se personalment, han decidit fer entrega de la missiva de protesta.

EL PS I LIBERAELS PREGUNTARAN A L'EXECUTIU PEL CAS

El conseller general del Partit Socialdemòcrata (PS) Gerard Alís ha tramitat diverses preguntes que el Govern haurà de respondre de forma escrita sobre el cas dels biberons caducats. Des de la formació s’ha expressat la “preocupació” pel cas i es demanen detalls tant del que ha succeït com dels protocols que es tenen al centre sanitari amb relació als productes que han superat la seva data de consum. “El cas ens preocupa perquè parlem de la salut i del benestar d’un nounat”, va dir Alís. “Es pot entendre que sigui un error humà, però no s’hauria de produir”, hi va afegir.

Des del grup parlamentari liberal, el conseller general Joan Carles Camp també va anunciar que es preguntarà a l’executiu pel cas. “El que ens agradaria és saber quin control hi ha a l’hospital. El que no pot passar de cap manera és que no hi hagi cap control de la caducitat dels aliments”, va indicar Camp, que hi va afegir que “és una relliscada que no sabem les conseqüències que pot tenir”.

MARTÍ INSTA L'OPOSICIÓ A MANIFESTAR QUE "NO VOL FER EL PACTE D'ESTAT PER A LA SALUT"

L’executiu va trametre divendres passat als grups parlamentaris la proposta de pacte d’Estat per a la reforma del sistema sanitari. Un document similar al que es va presentar a la comissió legislativa de Sanitat la setmana passada i que inclou com a novetat la metodologia de treball del pacte amb el compromís del ministeri de mantenir informats els signants de qualsevol avenç significatiu en matèria de salut pública. Hi haurà reunions com a mínim un cop al mes on s’analitzaran els detalls de la implementació de la reforma.

El cap de Govern en va parlar a AINA i va instar els grups parlamentaris a dir, si aquest és el cas, que “no volen fer el pacte d’Estat per a la salut” i “per què no estan d’acord amb el plantejament de la reforma”.

Martí, respecte a la denúncia de manca de concreció feta per l’oposició, va indicar que el document dicta una filosofia que és que “la reforma tingui una continuïtat governi qui governi”, i que després ja “es parlarà dels detalls i s’exposaran les mesures concretes a cadascun dels col·lectius afectats”.

El cap de Govern, que va indicar que “un pacte d’Estat es vol o no es vol”, va anunciar que la setmana vinent es posarà en contacte amb els grups parlamentaris per saber si hi ha possibilitats d’arribar a un acord i si comparteixen la filosofia de la reforma sanitària que planteja l’executiu.

L'hospital investigarà l'afer dels biberons caducats

tracking