Religions

Toni Martí veu “complicat de veritat” construir la mesquita

Veu més factible un cementiri multiconfessional i vol la col·laboració dels comuns per als terrenys

Toni Martí veu “complicat de veritat” construir la mesquitaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, considera que és “complicat de veritat” construir una mesquita a Andorra i donar compliment a una de les reivindicacions històriques de la comunitat musulmana: disposar d’un lloc de culte al seu país de residència per als prop de 2.000 ciutadans que processen actualment aquesta religió. El cap de l’executiu, però, si que veu “menys complicat” fer front a una altra reivindicació d’aquest col·lectiu i d’altres, els que professen la fe jueva. Tots dos fa temps que demanen poder disposar d’un espai per enterrar els seus difunts. “Moltes d’aquestes persones són residents i moltes també andorranes i el que no pot ser és que pel seu culte hagin d’anar a enterrar a Barcelona o Tolosa”, va indicar Martí, que va afegir que “això forma part de la dignitat de tots plegats perquè són andorrans i residents i perquè han aportat tant a l’economia i al desenvolupament del país”.

Des de l’executiu s’admet que quan es parla de construir una mesquita o un cementeri multiconfessional “ho estem fent de temes sensibles”, però va insistir que respecte a les dues opcions, la “més realista” és la segona.

El principal problema per a la construcció d’aquest espai és, segons Martí, la manca de terrenys per dur a terme el cementiri. “Moltes vegades tots plegats mirem cap al Govern, però el Govern de terrenys no en té”, va indicar. És per això que va demanar la col·laboració dels comuns. “Bona part de la solució la tenen els comuns que són els que tenen els terrenys”, va explicar el cap de Govern, que va posar sobre la taula la importància de la llei, ara en tràmit parlamentari, que permetrà que per interès nacional es puguin deslliurar gratuïtament dels plans d’urbanisme terrenys “en benefici d’Andorra, primer, i també d’aquella zona que aculli aquesta infraestructura”.

Martí va recordar que “era una absurditat que quan tot eren sinergies en positiu, com havia passat, es fes pagar el Govern per tenir un terreny amb el que es volia bastir una infraestructura que portava valor afegit a la parròquia que la tingués”.

Petició dels musulmans

Les paraules de Martí respecte a la mesquita van en sintonia en les declaracions fetes fa uns dies al Diari pel membre de la junta del Centre Cultural Islàmic, Mezian El Masaoudi, en què assenyalava que la construcció d’una mesquita “no és que sigui impossible, però molt difícil sí que ho és”. També reclamava poder disposar d’un cementiri i ho feia en aquests termes: “no tenir cementiri és un problema. A nosaltres ens agradaria quedar-nos aquí.”

tracking