Societat

El comís de tabac i diner a la Farga quasi iguala la xifra del 2015

En el primer semestre la guàrdia civil de la Seu d’Urgell ha intervingut un 93% de tots els diners requisats el 2015

El comís de tabac i diner a la Farga quasi iguala la xifra del 2015GUARDIA CIVIL

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La guàrdia civil de la Seu d’Urgell va informar ahir que en el primer semestre de l’any va intervenir un total de 149.844 paquets de tabac de contraban, una xifra que representa el 76,3% del total respecte als 198.408 comissats durant tot el 2015. Aquest increment, si s’acaba de confirmar en els propers mesos, trencaria la tendència descendent de l’any passat, ja que segons dades del cos policial espanyol es va reduir en un 75% respecte al 2014, quan se’n van arribar a confiscar 933.658 capsetes.

L’augment d’actuacions policials es va produir també en el cas de les divises. Fins al 30 de juny la companyia de la capital de l’Alt Urgell va requisar fins a 1.411.697 euros, una quantitat que suposa el 93% de tot el que es va intervenir l’any passat.

Les dades les va facilitar la sotsdelegada del govern espanyol a Lleida, Inma Manso, després de mantenir una reunió de treball a la Seu d’Urgell amb el tinent coronel de la comandància del cos policial a Lleida, José Antonio Ángel, el capità de la companyia de la Seu, Luciano Antón, i altres comandaments adscrits. Durant la reunió també van tractar altres temes relacionats amb les competències de control fronterer de la guàrdia civil, del Grup de Rescat i Intervenció de Muntanya (Greim), així com les actuacions dutes a terme en matèria de sanitat i medi ambient. En aquest sentit, els agents alturgellencs han dut a terme 205 actuacions en el primer semestre en aplicació de les normatives sobre residus, abocaments i actuacions en matèria de pesca.

Actuacions significatives

En la primera meitat del 2016 la guàrdia civil ha realitzat nombroses actuacions rellevants en l’àmbit de la lluita contra el contraban de tabac i prevenció de blanqueig de capitals. Possiblement la més destacada es va produir el 20 de febrer i es va batejar com a operació Sangla. Es van detenir cinc persones que transportaven paquets procedents d’Andorra en diferents autocaravanes per la C-14, en una actuació que va tenir persecució inclosa. L’operatiu va concloure amb registres a domicilis i el comís de més de 53.000 paquets. Un dels detinguts va resultar ser l’alcalde de Pont de Bar.

Més recentment, el 12 de juny, els agents van detectar en un control a Valls de Valira una caravana amb quasi 21.000 paquets. D’aquesta operació se’n va derivar la detenció d’un agent del cos policial que actuava en connivència amb els contrabandistes i els deixava passar a canvi de diners. Abans, el 15 de gener, els agents van comissar 17.950 paquets en un vehicle abandonat pels contrabandistes en una pista forestal de la Seu d’Urgell durant un control rutinari de camins.

Pel que fa al transport de divises, les actuacions fetes públiques no han estat especialment significatives. Un exemple seria una intervenció realitzada a finals d’abril, quan se li van comissar 30.000 euros i 17.600 dòlars a una dona de nacionalitat iraniana que viatjava en un autobús de línia regular cap a Espanya i que duia els diners amagats en una bossa de mà.

A banda, els agents també van constatar l’any passar un increment del contraban de medicaments, especialment en la segona part del 2015. De fet, de les 18 intervencions realitzades, 16 van ser en el segon semestre de l’any passat. Des de l’inici del 2016 també s’han produït noves actuacions en aquesta matèria. A banda, el cos policial també ha actuat en casos de contraban d’armes comprades a Andorra, joies, aliments o fins i tot pasta de dents.

tracking