Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
cop a França

Govern condemna "tot acte perpetrat per la barbàrie terrorista"

No es té constància que hi hagi andorrans entre les víctimes. L'ambaixada francesa convoca un minut de silenci avui a les 12 del migdia.
El cap de Govern, Toni Martí, durant la compareixença d'ahir davant dels mitjans de comunicació.

Martí reitera el suport a Cinca i afirma que no canvia cap ministre

El cap de Govern, Toni Martí, en una compareixença anterior.

SFG
Actualitzada 15/07/2016 a les 11:34
Les diferents institucions andorranes han condemnat l'atemptat perpetrat la nit passada a Niça durant les celebracions del 14 de juliol. Una de les primeres en reaccionar ha estat el Govern que ha rebutjat l'atac i ha fet arribar la condemna als dirigents francesos. En dues cartes enviades al president de la República Francesa i copríncep, François Hollande, i al primer ministre francès, Manuel Valls, el cap de Govern, Toni Martí, ha manifestat la condemna de l’executiu als atemptats i "a tot acte perpetrat per la barbàrie terrorista" alhora que s’ha solidaritzat amb el poble francès per l'atac que ha causat la mort de més de vuitanta persones.

​Martí ha refermat els llaços d’amistat i cooperació que uneixen França amb Andorra i s’ha mostrat convençut que la democràcia i l’Estat de dret acabaran guanyant la batalla contra el terrorisme. Ahir a la nit, el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va estar en contacte telefònic amb l’ambaixadora francesa a Andorra, Ginette de Matha, per fer-li arribar les primeres mostres de condol i de rebuig per l’atemptat. També el cap de Govern ha estat en contacte amb l’ambaixadora al llarg d’aquest matí, segons ha informat l'executiu en un comunicat de premsa. 

En paral·lel, i com a mesura de prevenció, s’ha reforçat la presència policial als voltants de l’ambaixada francesa. Avui a les 12 del migdia la seu consular gal·la al Principat ha convocat un minut de silenci, a la qual el Govern i el Consell General han anunciat que s'hi sumaran.

El Consell General s'ha sumat a la condemna de l'atemptat. Ha expressat solidaritat de les institucions andorranes amb el poble francès a través de les cartes que el Síndic General ha adreçat al president de la República Francesa i Copríncep d'Andorra, François Hollande; al president de l'Assemblea Nacional, Claude Bartolone, i al president del Senat, Gérard Larcher. Vicenç Mateu ha manifestat que "la societat i les institucions andorranes condemnen la barbàrie, enfront de la qual oposem els valors de la llibertat i la democràcia. Uns valors que ens uneixen, als pobles francès i andorrà, i que són avui més forts que mai".

El Síndic General també ha traslladat, així mateix, el condol del Consell General a l'ambaixadora de França a Andorra, Ginette de Matha. Les banderes del Consell General onegen a mig pal com a mostra de condol per les víctimes.

El copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, també s'ha afegit a les mostres de condol. Ha enviat una carta de condemna al copríncep francès i president de la República, François Hollande. En el missatge, Vives es mostra "profundament entristit" i li fa arribar el condol en nom seu i del poble andorrà per la pèrdua de tantes vides, així com la seva solidaritat amb els ferits i les seves famílies.

L'arquebisbe ha expressat que l'acte d'ahir és el "reflex d'una extrema violència sense sentit, que destrueix la vida humana i la pacífica convivència entre les persones, les religions i els pobles, i cerca el triomf de la por i de l’horror". Joan-Enric Vives continua la missiva mostrant-se convençut que amb la decidida aportació de François Hollande, la de les nacions que volen la pau i la dels homes i dones portadors de la pau, "aconseguirem la victòria contra la barbàrie".

Les reaccions de condemna als atemptats per part dels andorrans no s'han fet esperar. Tant les diferents formacions polítiques com la ciutadania s'han solidaritzat amb les víctimes de l'atac a través de les xarxes:

 
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477