Acord d'associació

Martí reitera el suport a Cinca i afirma que no canvia cap ministre

El cap de Govern afirma que no canviarà “cap ministre” després que SDP hagi abandonat el pacte d’Estat per Europa

Martí reitera el suport a Cinca i afirma que no canvia cap ministreSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va refermar la seva confiança en el titular de Finances i portaveu de l’executiu, Jordi Cinca. Segons el mateix Martí, “no tinc cap intenció de canviar ni un sol ministre”. Ho va dir després que Socialdemocràcia i Progrés (SDP) anunciés que abandona el pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea en al·legar, com una de les raons determinants, la continuïtat del ministre.

Martí va comparèixer ahir davant dels mitjans de comunicació per anunciar “l’inici d’un llarg camí”. Els signataris del pacte d’Estat, ja sense SDP, és a dir, Govern, Demòcrates per Andorra (DA) i el Partit Socialdemòcrata (PS), es reuniran aquest matí amb agents econòmics i socials amb l’objectiu de recollir les seves aportacions. “Volem que tothom estigui present a les negociacions”, va manifestar el cap de Govern. Hi participaran la CEA, la Cambra de Comerç, l’EFA, la PIME, el Consell de Col·legis Professionals, l’USdA i el SAT. “És més que una fotografia, comença una taula de diàleg”, hi va afegir.

Porta oberta

Martí va “lamentar profundament” la sortida d’SDP i va qualificar la carta, enviada pel conseller general Víctor Naudi, de “dura i immerescuda”. “No vull pensar que han esperat la mínima oportunitat per abandonar una negociació tan important per Andorra”, va suggerir sense arribar a referir-se, explícitament, a la querella presentada pel Govern contra l’exdirector de BPA Joan Pau Miquel i onze exdirectius. “Han passat coses aquests dies que potser han fet canviar l’opinió d’SDP. No vull pensar que siguin coses que no vénen al cas. Llegint entre línies i sense dir-ho, seria llastimós que es bar­regessin les coses”, va insinuar.

El cap de Govern, però, va insistir a dir que “si s’ho volen repensar tenen un seient a la seva disposició, qualsevol conseller i qualsevol grup parlamentari”. Així, va tornar a allargar la mà al grup parlamentari liberal, que mai va arribar a signar el document i només s’ha mostrat favorable a un nou acord, sempre que se segueixin les línies vermelles suggerides per la formació.

Paral·lelament, aprofitant la seva compareixença i 24 hores després que el lletrat de l’executiu la donés a conèixer, Martí va justificar la querella contra els exdirectius de Banca Privada. “El poble andorrà no entendria que amb el mal que s’ha fet aquest any no hi hagués un Govern responsable per esbrinar qui han estat els causants. És aquesta la querella que fem”, va explicar. No obstant això, també va mostrar-se comprensiu amb els dossiers acceptats a la Batllia contra l’executiu. “He d’acceptar-ho tot dins de la normalitat”, va afirmar, tot entenent que “hi hagi demandes contra l’administració, tant dels Cierco com de ciutadans”. Paral·lelament, Martí també va tornar a mostrar la seva satisfacció per la venda de Vall Banc a JC Flowers. “Internacionalment li dóna credibilitat a un sistema que mai no hauria d’haver patit aquest descrèdit”, va manifestar, tot avançant que confia que en un termini d’uns quinze dies finalment se signi la venda del banc.

"ELS 'IMPUTS' QUE TINC SÓN BONS SOBRE UNA DE LES LÍNIES VERMELLES"

El cap de Govern, Toni Martí, va avançar que el 22 de setembre es reprendran les negociacions amb la Unió Europea sobre el futur acord d’associació. Martí va explicar, malgrat el debat que ha generat durant els darrers mesos la necessitat de defensar l’acord duaner del 1990, que en aquests moments encara “s’està negociant el marc institucional” i encara no s’han començat a tractar cap de les quatre llibertats que inclourà l’acord.

Pel que fa a les exigències que inicialment s’ha marcat Andorra en l’apartat de lliure circulació de mercaderies i entre les quals hi hauria l’acord duaner, el cap de Govern va voler avançar que “els inputs que tinc són bons sobre una de les línies vermelles”.

Martí, però, va insistir a dir que les negociacions amb Europa seran llargues i que, tal com ja havia assenyalat el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, molt probablement la sortida del Regne Unit podria fer “que anessin encara més lentes”. En aquest sentit, el cap de Govern va assenyalar que podria arribar a donar-se el cas que el referèndum entre la ciutadania arribi fora d’aquesta legislatura “per això no és important el líder, sinó que hi hagi un lideratge d’Estat”, va concloure el cap de Govern.

tracking