Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
economia

La banca del país va guanyar 168 milions d'euros el 2015

La ràtio de solvència de les quatre entitats financeres andorranes ha estat d’un 22,78%, el que representa un increment de més de dos punts respecte l’exercici anterior
Esther Puigcercós, directora de l'ABA.

La banca del país va guanyar 168 milions d'euros el 2015

Esther Puigcercós, directora de l'ABA.

Arxiu
Actualitzada 14/07/2016 a les 13:56
Al tancament de l’exercici 2015, la banca del país reflecteixen uns guanys de 168 milions d’euros, el que suposa un descens del 8,03% respecte el del 2014. Així ho ha exposat avui l'Associació de Bancs d'Andorra, que acaba de presentar l’edició 2015 de la seva publicació “Andorra i el seu sistema financer” en la que agrupa les dades agregades de la totalitat d’entitats bancàries operatives de la plaça financera nacional. Sobre els guanys, l'ABA exposa que els baixos tipus d’interès a la Unió Europea han exercit una pressió a les entitats rebaixant el marge financer. També hi han influït els creixents costos derivats de l’expansió internacional i de l’adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu.

D'altra banda, la ràtio de solvència de les quatre entitats financeres ha estat d’un 22,78%, el que representa un increment de més de dos punts respecte l’exercici anterior i suposa el doble del que indiquen les exigències normatives del país.  Al document també s'exposa que, pel que fa a la liquiditat, la ràtio agregada també ha gaudit d’una "millora substancial" respecte l’exercici 2014, augmentant tres punts fins a arribar al 71,24%. Les dades, segons valoren els bancs, demostren la "solidesa" de la banca andorrana, fet que reforça la "bona imatge internaciona"l superant en molt els coeficients de solvència i liquiditat establerts a Andorra.

La gestió conservadora i prudent dels quatre grups bancaris (en la nota no es té en compte BPA) permet també que aquests gaudeixin de bons ràtings en les qualificacions que ha emès l’agència Fitch Ratings.

Tot i les turbulències provocades per la nota del FinCen i el cas BPA, l’agència ha valorat positivament el nivell de solvència del sistema financer andorrà. D’aquesta manera, Fitch ha ratificat la qualificació creditícia de Crèdit Andorrà, Andbank i Mora Banc en ‘BBB’, ‘BBB’ i ‘BBB-‘, respectivament; amb perspectiva estable i el ràting a curt termini ‘F3’. La darrera valoració de Standard & Poor’s del país és del 12 de febrer del 2016, on l’agència manté el ràting en BBB-/A-3. L’agència constata que l’economia andorrana es manté en el camí del creixement iniciat el 2014 i augura creixements moderats entre l’1% i el 2% per al període 2016-2019.

​Alhora, el passat 11 de setembre del 2015 Fitch valora per primera vegada el ràting sobirà d’Andorra situant-lo en un BBB amb perspectiva estable.

Augmenten els recursos gestionats i baixa la morositat
En relació als recursos gestionats, els seus tres indicadors principals han augmentat. Els recursos gestionats (dipòsits de clients i mediació de clients tant custodiats com no custodiats) per als quatre grups bancaris d’Andorra operatius a 31 de desembre del 2015, han experimentat un creixement d’un 2,84% respecte a l’exercici 2014 fins arribar al màxim històric de 45.214 milions d’euros. Pel que fa a la mediació de clients (accions, fons d’inversió, obligacions, etc.), ha crescut un 2,80%, passant a representar un 75,41% dels recursos gestionats. Els dipòsits dels clients també han augmentat un 2,97%. El sector bancari tanca l’exercici 2015 amb un ROE (rendibilitat mitjana sobre recursos propis) del 10,93% el que representa 5 punts més que la mitjana de la banca europea.

Pel que fa a la ràtio de morositat, se situa en un 4,03%, mantenint-se en uns nivells notablement inferiors als que registren les entitats de crèdit dels països del nostre entorn. L’exercici 2015 deixa doncs un descens de 0,09 punts respecte a l’exercici anterior revertint la tendència alcista provocada per l’empitjorament de la situació econòmica dels darrers exercicis.

 
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477