economia

La banca del país va guanyar 168 milions d'euros el 2015

La ràtio de solvència de les quatre entitats financeres andorranes ha estat d’un 22,78%, el que representa un increment de més de dos punts respecte l’exercici anterior

La banca del país va guanyar 168 milions d'euros el 2015Arxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al tancament de l’exercici 2015, la banca del paísreflecteixen uns guanys de 168 milions d’euros, el que suposa un descens del 8,03% respecte el del 2014.Així ho ha exposat avui l'Associació de Bancs d'Andorra, que acaba de presentar l’edició 2015 de la seva publicació “Andorra i el seu sistema financer” en la que agrupa les dades agregades de la totalitat d’entitats bancàries operatives de la plaça financera nacional.Sobre els guanys, l'ABA exposa que elsbaixos tipus d’interès a la Unió Europea han exercit una pressió a les entitats rebaixant el marge financer. També hi han influït els creixents costos derivats de l’expansió internacional i de l’adaptació al nou marc normatiu del sector bancari europeu.

D'altra banda,la ràtio de solvència de les quatre entitats financeres ha estat d’un 22,78%, el que representa un increment de més de dos punts respecte l’exercici anterior i suposa el doble del que indiquen les exigències normativesdel país. Al document tambés'exposa que, pel que fa a la liquiditat, la ràtio agregada també ha gaudit d’una "millora substancial"respecte l’exercici 2014, augmentant tres punts fins a arribar al 71,24%. Lesdades, segons valoren els bancs,demostren la "solidesa" de la banca andorrana, fet que reforça la "bona imatge internaciona"l superant en molt els coeficients de solvència i liquiditat establerts a Andorra.

La gestió conservadora i prudent dels quatre grups bancaris(en la nota no es té en compteBPA)permet també que aquests gaudeixin de bons ràtings en les qualificacions que ha emès l’agència Fitch Ratings.

Tot i les turbulències provocades per la nota del FinCen i el cas BPA, l’agència ha valorat positivament el nivell de solvència del sistema financer andorrà. D’aquesta manera, Fitch ha ratificat la qualificació creditícia de Crèdit Andorrà, Andbank i Mora Banc en ‘BBB’, ‘BBB’ i ‘BBB-‘, respectivament; amb perspectiva estable i el ràting a curt termini ‘F3’.La darrera valoració de Standard & Poor’s del país és del 12 de febrer del 2016, on l’agència manté el ràting en BBB-/A-3. L’agència constata que l’economia andorrana es manté en el camí del creixement iniciat el 2014 i augura creixements moderats entre l’1% i el 2% per al període 2016-2019.

Alhora, el passat 11 de setembre del 2015 Fitch valora per primera vegada el ràting sobirà d’Andorra situant-lo en un BBB amb perspectiva estable.

Augmentenels recursos gestionats i baixala morositat

En relació als recursos gestionats, els seus tres indicadors principals han augmentat. Els recursos gestionats (dipòsits de clients i mediació de clients tant custodiats com no custodiats) per als quatre grups bancaris d’Andorra operatius a 31 de desembre del 2015, han experimentat un creixement d’un 2,84% respecte a l’exercici 2014 fins arribar al màxim històric de 45.214 milions d’euros. Pel que fa a la mediació de clients (accions, fons d’inversió, obligacions, etc.), ha crescut un 2,80%, passant a representar un 75,41% dels recursos gestionats. Els dipòsits dels clients també han augmentat un 2,97%. El sector bancari tanca l’exercici 2015 amb un ROE (rendibilitat mitjana sobre recursos propis) del 10,93% el que representa 5 punts més que la mitjana de la banca europea.

Pel que fa a la ràtio de morositat, sesitua en un 4,03%, mantenint-se en uns nivells notablement inferiors als que registren les entitats de crèdit dels països del nostre entorn. L’exercici 2015 deixa doncs un descens de 0,09 punts respecte a l’exercici anterior revertint la tendència alcista provocada per l’empitjorament de la situació econòmica dels darrers exercicis.

tracking