TRIBUNALS

El Superior condemna uns pares a pagar pel que van fer els fills

El Superior ratifica la pena per a dos nens de 13 i 14 anys que en van vexar sexualment un de 12

El Superior condemna uns pares a pagar pel que van fer els fillsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Superior ha ratificat la condemna dictada pel Tribunal Col·legiat de Batlles l’any passat contra dos menors, de 13 i 14 anys, acusats d’un delicte de maltractament greu per haver vexat i humiliat un altre menor, en aquest cas d’11 anys. La sentència condemna els menors a sis mesos de llibertat vigilada amb assistència educativa i als respectius pares a indemnitzar la víctima amb 4.735 euros i a pagar les despeses processals en considerar-los responsables civils subsidiaris dels delictes dels fills.

Els fets jutjats van passar el març del 2011 durant un viatge en autocar a l’estranger organitzat per l’escola d’una federació esportiva per participar en una competició. A l’autobús anaven els equips de dues categories diferents acompanyats de dos monitors de la federació responsables dels jugadors i d’un pare que els donava suport.

Durant el trajecte, els més petits van començar a increpar els més grans per fer-los enfadar i en un moment donat els dos acusats es van aixecar, van agafar la víctima, que aquell dia complia 12 anys, pels peus i les mans, i la van dur fins a la part del darrere de l’autocar. El més gran dels dos, de 14 anys, va estirar dels cabells la víctima obrint-li la boca, mentre que l’acusat de 13 anys es va treure el penis dels pantalons, li va fregar per la cara i li va introduir uns segons a la boca.

La Llei qualificada de la jurisdicció de menors preveu que els infants responsables d’un delicte penal responguin civilment pels danys i perjudicis que es puguin derivar del delicte i que els pares, tutors o vigilants responguin subsidiàriament pels danys i perjudicis civils causats pel menor que tinguin sota la seva potestat, tutela o guarda, excepte quan provin que no hi ha hagut culpa o negligència per part seva.

I la sentència del Superior ratifica la de la Batllia, que va considerar els pares els responsables civils dels delictes dels menors i no els monitors, com volien els advocats dels progenitors. Els magistrats assenyalen que la funció dels dos monitors era acompanyar els menors a la trobada esportiva i no pas la de substituir els pares dels jugadors. També ratifiquen l’absolució de la federació organitzadora del viatge.

La decisió del tribunal canvia la versió que es va donar per certa en la sentència en primera instància en què s’assenyalava que un dels menors acusat va fer com si es baixés els pantalons, posant-se el dit per la bragueta per passar-li per la cara i la boca a la víctima simulant que es tractava del penis. La fiscalia va presentar un recurs en contra argumentant les declaracions de la víctima i d’alguns dels testimonis que van assegurar haver vist que la vexació es va fer amb el penis.

El Superior, però, no ha tingut en compte una part del recurs del fiscal que considerava que els fets eren constitutius d’un delicte major de maltractament greu amb l’agreujant de tractar-se d’una víctima especialment vulnerable per la diferència d’edat.

tracking