Les baixes laborals cauen un 5,4%M. F. / ANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El volum de baixes laborals que s’han produït entre gener i maig d’aquest any és un 5,4% inferior a les del mateix període de l’any anterior.Així ho ha explicat el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, a la pregunta formulada per la consellera general del PS, Rosa Gili, sobre l’aplicació de la mesura de fer romandre les persones que estan de baixa durant unes hores al seu domicili. De fet, Gili ha instat el ministre a fer enrere aquesta mesura ja que considera que no és beneficiosa per als malalts i que a més no es va comptar amb el parer dels metges a l’hora de tirar-la endavant. El ministre li ha recordat que que es pot demanar una modulació d’aquest horari i que això només ha estat demanat en un 6% de les baixes, la qual cosa, ha afegit, demostra que la mesura és acceptada.

Quant al fet de quin impacte ha tingut aquesta mesura en el nombre de baixes, Álvarez ha destacat que encara és massa aviat per saber-ho i que cal tenir en compte que hi poden afectar altres factors, no només aquest. El titular de Salut ha defensat aquesta mesura destacant que cal una gestió “acurada” i que pot ser una “disuassòria” per evitar “fraus”.

Gili li ha respost que és “surrealista” que la mesura es prengués sense tenir en compte el parer del Col·legi de Metges, amb els quals han contactat per saber el seu parer, i creu que el que s'hauria d'aplicar hauria de ser el contrari del que marca del reglament, és a dir, que només s’hagués de romandre al domicili obligatòriament quan els metges ho estipulin.

D'altra banda, el ministre de Salut també ha posat en relleu que a finals d’any pretén tenir enllestit el decret d’acreditació prèvia dels professionals convencionats per la CASS, la cartera de serveis i la història clínica compartida. El ministre ha posat en relleu que aquesta acreditació prèvia “no vol limitar l’accés” d’aquests professionals al sistema públic sinó “regular-lo” ja que ha manifestat que ara com ara únicament s’exigeix que hi hagi una acceptació del règim econòmic i es considera que cal que hi hagi un compromís, uns deures, amb el sistema i, per tant, es vol que sigui el Ministeri de Salut qui fixi aquests criteris per a la convenció. Aquesta ha estat la resposta a les preguntes que li havien formulat els consellers d’SDP Sílvia Bonet i de Liberals d’Andorra, Ferran Costa. A preguntes dels consellers també ha destacat que la “lliure elecció es mantindrà” i ha afegit que té la intenció de comparèixer davant la Comissió Legislativa de Sanitat i Medi Ambient per donar les explicacions escaients sobre la feina que s’està fent, alhora que ha lamentat que els consellers donin credibilitat a certes notícies aparegudes als mitjans en relació als canvis que es volen impulsar.

Cotització dels treballadors per compte propi

D’altra banda, el ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, ha posat en relleu que ja es treballa per avaluar la possibilitat que la cotització dels treballadors per compte propi es faci en funció dels seus ingressos o el sou mig del seu sector. D’aquesta manera, ha respost a la pregunta del vicepresident del grup parlamentari mixt i conseller d’SDP, Víctor Naudi, sobre la implantació d’aquesta mesura, que creu totalment necessària i urgent tenint en compte, ha dit, que encara hi ha moltes persones que estan patint la crisi malgrat que des del Govern es parli de “brots verds”. El ministre li ha recordat que ara com ara és possible gaudir d’una reducció de la base de cotització i que 1.962 autònoms en van gaudir l’any passat; 260 del 75%; 1.406 del 50% i 296 del 25%. I quant al fet de la recuperació de l’economia, Espot ha dit que és evident que no es trasllada a tots els sectors per igual però ha esmentat, per exemple, l’increment de turistes o d’importacions per reiterar la recuperació econòmica.

tracking