Economia

El Govern reclama a més de 2.300 morosos l'impost de societats

Bona part són empreses sense activitat que el Govern donarà de baixa del registre tributari

El Govern reclama a més de 2.300 morosos l'impost de societatsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els exercicis 2012 i 2013 un total de 2.302 societats no van presentar la declaració de l’impost de societats. Així es posa de manifest en un edicte que el Govern va fer públic ahir al BOPA, després que des de la direcció adjunta de gestió i atenció al contribuent del departament de Tributs i de Fronteres no s’hagin pogut notificar els requeriments. Però no són els únics morosos. En un segon edicte, es fa el mateix requeriment a un total de 56 societats, aquesta vegada, però, pel pagament de l’impost corresponent als exercicis 2013 i 2014. En tots dos casos, disposen de tretze dies hàbils per presentar les declaracions o justificar la inexistència de l’obligació. En cas contrari, des de l’executiu s’avisa que es practicarà, d’ofici, la baixa de la societat al Registre tributari de l’impost de societats.

Cal destacar que en la major part dels casos es tracta de societats que malgrat que no s’han dissolt, fa temps que no tenen activitat. Entre els noms dels morosos corresponents al 2012 i al 2013 hi consten, per exemple, Papereria Sol SL, Air Andorra SA, Martínez Soria SL, Societat de Drets d’Autor SA, Centre Comercial Mercat Els Marginets o la qüestionada Orfund, que hi apareix amb quatre societats diferents: Orfund Industrial SA, Grup Orfund SA, Societat de Serveis Orfund SL i Orfund Patrimonial SA.

De fet, fonts del Registre de societats van explicar que aquesta bossa de més de 2.300 societats “fa anys que s’arrossega”. I és que sovint, malgrat que l’empresa ha deixat d’estar activa, no s’ha cursat la dissolució. Les mateixes fonts van explicar que és “habitual” que hi hagi casos de defuncions o de gent que marxa del país i, per tant, no es pot cursar la dissolució, ja que “el registre, d’ofici, no ho pot fer”. També el president de la Cambra de Comerç, Marc Pantebre, va assenyalar les complicacions per dissoldre les societats. “La immensa majoria ja no existeixen, però és un procés complicat. Amb un sol soci que no accedeixi a la dissolució ja no ho pots fer”, va explicar, afegint que “en el registre de comerç també ens passa el mateix”. A més, cal tenir present que per poder cursar la baixa els actius també han de ser nets, així, si hi ha algun préstec pendent “ja no la pots dissoldre”. Tot i així, des del registre defensen que els tràmits burocràtics són senzills.

Millora

Ara bé, malgrat la bossa de societats que s’arrossega, les fonts consultades van indicar que la morositat no és elevada entre les societats actives. I és que les empreses que estan operatives acostumen a tenir la situació regularitzada i compleixen les seves obligacions tributàries. De fet, Pantebre va assegurar que els empresaris “ja tenen assumit” que han de fer front a aquest seguit d’obligacions tributàries i compleixen dins dels terminis establerts. Cal tenir present que encara que les societats es donin de baixa del registre, no es farà la dissolució definitiva.

tracking