Reportatge

Vehicles antics a l'abast

Unes 300 persones van gaudir ahir de l’experiència de viatjar en automòbils d’època. L’Associació Andorrana de Vehicles Antics va exhibir una trentena de turismes alhora que va deixar que els amants i curiosos hi viatgessin. També va sortejar un Seat 600 del 1969.

Vehicles antics a l'abastN. S. I.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Cotxes vermells, blancs, blaus, crema, taronja, dels anys 40, 50, 60, 70 o dels 80. Ahir, el passeig de l’Arnaldeta de Caboet d’Escaldes-Engordany va acollir la primera edició de Clàssics al carrer, que va organitzar l’Associació Andorrana de Vehicles Antics (AAVA). Amb aquest acte es vol promoure i incentivar entre el públic la cultura dels vehicles clàssic, explica Lluis Dejuan, president de l’associació.

Per això, curiosos i amants d’aquests automòbils antics es van acostar per poder provar un cotxe d’època, que conduïa el propietari. En total, una trentena de vehicles van realitzar una setantena de viatges, en els quals van transportar unes 300 persones, va relatar Dejuan. “Es tracta que la gent pugui gaudir dels vehicles des de dins, que sàpiga com es condueixen, quina olor fan, si els seients són còmodes o més incòmodes, que els toqui i els vegi”, relata Dejuan. Aquesta primera edició es va celebrar per dos motius: primer, per commemorar el trentè aniversari de l’AAVA i, després, perquè el 2016 és l’Any del patrimoni automobilístic.

Entre les joies que els vianants es podien trobar hi havia dos escarabats, un de taronja i un altre de blanc, un Simca vermell i negre o un lluent Mini blau i blanc. “Aquests vehicles o estan als museus o simplement només els pots veure passar pel carrer. Hem donat l'oportunitat a la població perquè pugui gaudir d’aquests cotxes”, relata Dejuan, un amant confés dels vehicles clàssics, europeus i del poble “dels utilitaris que en diríem.” En concret en té sis, entre els quals un descapotable Morris de l’any 1959 de color blau cel, que va ser un dels més sol·licitats ahir. De la seva col·lecció també era una furgoneta Asquith, reconvertida en una paradeta de menjar.

Vehicles que tot i el pas del temps encara lluïen com a nous. El secret, diu Dejuan, és “l’estima dels propietaris” i, per això, “tots estan nets, impecables, polits i brillants”. Ferran Prat, propietari d’un escarabat blanc que ahir estava a la trobada, assegura que per mantenir aquests cotxes es requereix “paciència, saber una mica de mecànica i ser molt respectuós amb tot”.

En el marc del certamen es va sortejar un Seat 600 del 1969, que es va adquirir i restaurar per a l’ocasió. En total, es van vendre més de mil butlletes. Josep Travesser, de Sant Julià i vocal de l’AAVA, va ser l’afortunat que es va endur la joia. “De casualitat, però ha anat a parar a molt bones mans i sabem que estarà molt ben cuidat”, assegura Dejuan.

tracking