Sistema financer

Els Cierco reclamen 364 milions com a indemnització per BPA

Els accionistes majoritaris presenten una demanda a la Batllia per danys i perjudicis contra el Govern i l’INAF

Els Cierco reclamen 364 milions com a indemnització per BPAATV

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família Cierco, antics accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra amb el 75,5% dels títols, van presentar dimecres una demanda a la Batllia contra Govern i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). L’acció judicial es basa en una petició de compensació econòmica de 364,5 milions d’euros per presumptes danys i perjudicis que “l’actuació de l’administració els ha causat en el marc del denominat cas BPA”. La demanda és un pas més del procés que va començar l’octubre de l’any passat quan els Cierco van presentar un procediment administratiu a l’executiu pels mateixos presumptes danys i perjudicis. Govern va rebutjar el recurs dels accionistes majoritaris i ara els germans Higini i Ramon Cierco han decidit portar la causa a la Justícia.

La base de la reclamació es troba a rebatre l’informe que l’INAF va emetre sobre Banca Privada després de la nota del departament antiblanqueig del Tresor dels Estats Units (FinCEN) en què qualificava BPA com a entitat de risc de primer ordre en blanqueig de capitals. L’INAF considerava en l’informe que després que els Estats Units haguessin fet pública la nota tots els bancs mundials es van negar a operar amb BPA i el banc passava a ser inviable. En la nota de premsa feta ahir pública per Grup Cierco s’indica que “tant l’executiu com el supervisor (INAF) han actuat d’una forma coordinada en la causació del dany a BPA i els seus accionistes majoritaris i s’adverteix que l’administració andorrana no es pot escudar –com intenta fer– en l’actuació de la FinCEN per eludir la seva responsabilitat”.

Presumpció d’innocència

El Grup Cierco destaca les mancances detectades després d’haver analitzat l’informe de l’INAf sobre la inviabilitat del banc després de les acusacions de blanqueig dels Estats Units. Constaten que “la major part del treball és un relat de fets partint de la base que les acusacions de la FinCEN són certes destruint, per tant, la presumpció d’innocència, donant per culpable el banc i els seus accionistes i no proposant mai solucions alternatives encarades a fer rutllar l’entitat”. Continua criticant que “l’informe presenta una valoració de la viabilitat de l’entitat totalment esbiaixada i predeterminada vers una voluntat d’iniciar el procés de resolució del banc” i aquesta mala fe que els Cierco atribueixen a l’INAF “es basteix a base d’una conclusió predeterminada: cal liquidar BPA”.

La reclamació se situa en 364,5 milions d’euros després que s’hagin contractat dues valoracions diferents del Grup BPA abans de la nota de la FinCEN per blanqueig. L’anàlisi del valor del grup ha estat encarregada a les empreses Tracis i Grant Thornton Advisory amb les dades a 31 de desembre del 2014. L’informe de Tracis ha situat la xifra global en 482,8 milions d’euros, mentre que Thornton arriba als 496,3 milions. La reclamació de danys i perjudicis per 364, 5 milions s’ha fet en aplicar el 75,5% de les accions que tenen els germans Cierco al valor global del grup de 482 milions.

LA FAMILLIA S'HA SENTIT "APARTADA" I "HUMILIADA"

L’escrit dels germans Cierco recorda que més enllà del perjudici econòmic que reclamen “també s’ha sofert un dany moral i de reputació la reparació del qual no es descarta sol·licitar més endavant”. S’especifica que tot el procés derivat a partir que es fes pública la nota de la FinCEN (10 de març del 2015) “no se’n pot fer responsables als accionistes del banc” als quals “se’ls va apartar, humiliar i se’ls va ocultar tota mena d’informació respecte a la situació de BPA”. També critiquen la llei de resolució d’entitats bancàries (llei BPA) perquè consideren que el text aprovat “en temps rècord” pel Consell “esdevé arbitrari i expropiador de béns sense preveure cap tipus de compensació econòmica com la Constitució estableix”.

POSSIBLE ACCIÓ PENAL CONTRA MARIA COSAN

Els germans Cierco posen de manifest en la demanda que es reserven “el dret d’actuar contra tots els membres del consell d’administració de l’INAF i, especialment també, contra la seva directora general (Maria Cosan), de la qual caldria analitzar un eventual comportament il·lícit penal atesa la seva condició prèvia d’auditora responsable a Andorra de la firma KPMG que durant diversos exercicis va analitzar degudament BPA sense advertir cap anomalia destacable”. El Grup Cierco fa constar que “mai abans del deu de març ni l’INAF ni el Govern havien fet cap inspecció al banc objecte de procés de resolució ni li havien imposat cap sanció”. En el text també es ressalta que la FinCEN va retirar la nota sense cap sanció a BPA.

tracking