Benestar

Els comuns van concedir 671 ajudes socials durant l'any passat

Escaldes-Engordany lidera el rànquing amb un total de 213 exoneracions

Els comuns van concedir 671 ajudes socials durant l'any passatArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les set corporacions locals del país van donar un total de 671 ajudes socials durant l’any 2015, entre exoneracions totals, parcials i ajudes directes que pugen a més de 200.000 euros. Segons les dades facilitades pels comuns –cal tenir present que no tots ofereixen les mateixes prestacions – qui més volum d’ajuts va acumular va ser Escaldes amb un total de 213 exoneracions corresponents a diferents activitats, serveis i impostos. En aquest sentit, les activitats que més suport van necessitar van ser l’espai de lleure de les setmanes de vacances, amb un total de 88 ajudes, 44 per als esports d’estiu i 35 per a la piscina.

Per darrere d’Escaldes se situa Andorra la Vella. En aquest cas van ser un total de 162 ajudes. Des del comú de la capital es va indicar que es van resoldre favorablement 8 de les 12 demandes de prestacions socials directes –és a dir, destinades a cobrir despeses puntuals– que van servir per fer front a pagaments relacionats amb l’habitatge, activitats de lleure ofertes per entitats privades o manutenció per cobrir les necessitats bàsiques, entre altres. D’altra banda, pel que fa a les prestacions socials indirectes (exoneracions o reduccions de tarifa de serveis comunals), són les que acumulen un volum més important. Durant el 2015 en van ser un total de 153 que es van resoldre favorablement, 127 amb exoneracions del 100% i 26 amb reduccions de tarifa. En aquest cas, el comú calcula que la despesa estimativa (l’import pot variar en funció de la factura final) és d’uns 55.900 euros. Pel que fa a les tipologies, les activitats esportives i el servei el Llamp són els que acumulen més demandes.

Encamp

A més distància va tancar el balanç Encamp amb 97 ajuts per un valor total de 73.385,75 euros. En el cas de la Massana, al llarg de tot l’any passat va atorgar 88 ajudes, molt en la línia de l’any anterior, quan en van ser 84, per un import total de 14.468,53 euros. Des de l’administració local es va indicar que la majoria d’ajudes són per al pagament de les activitats durant els períodes de vacances escolars i per l’Esplai, a més de les subvencions per al Servei d’Atenció a Domiciliària (SAD) i el servei de Teleatenció.

Pel que fa al comú de Sant Julià, durant el 2015 va rebre 72 demandes d’ajudes i se’n van atorgar 70, destinant-hi un import de 43.000 euros. Tal com es va explicar des de la corporació, les prestacions van anar destinades a cobrir la teleatenció domiciliària, suport per pagar la quota de l’escola bressol, la ludoescola, activitats extraescolars i vacances del casal d’Esports o l’escola d’art, a més d’ajudes per a l’abonament al centre esportiu d’adults i el tribut del foc i lloc.

A Canillo, la xifra va ser de 36 ajudes, concretament, el comú va exonerar 23 infants de l’esplai en vacances escolars i 6 infants durant el curs escolar. En el cas de l’escola bressol, es va exonerar la quota a un infant durant els mesos de juliol, agost i setembre a més del foc i lloc a 6 residents. Per últim, el comú que menys ajudes socials va donar va ser Ordino, amb tan sols cinc, que corresponien a la ludoescola i el casal d’estiu.

Perfil

D’altra banda i segons les dades facilitades per algunes corporacions, com és el cas de Sant Julià i Andorra la Vella, el perfil dels demandants és sobretot de persones que viuen soles, ja siguin adultes o grans, que a vegades tenen problemes de salut temporals o crònics, així com famílies monoparentals amb ingressos reduïts i famílies nuclears que no poden assumir els pagaments.

tracking