Cossos Especials

Martí defensa endurir la llei contra els “mals policies”

Martí apel·la a la necessitat d’aprovar la modificació de la Llei del cos, que endurirà el règim disciplinari i evitarà casos com el de Troguet

Martí defensa endurir la llei contra els “mals policies”Xavier Pujol

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La necessitat d’endurir el règim disciplinari de la policia va protagonitzar l’acte central de la celebració del Dia de la patrona del cos. “Hem de fer tot el possible perquè certes notes discordants no es tornin a repetir”, va afirmar el cap de Govern, Toni Martí.

El darrer cas de Francesc Troguet, condemnat per disparar quatre trets contra la comissaria i que es va acollir al dret de jubilació abans de ser jutjat, així com els dos dossiers d’agents que són en aquests moments a la Batllia –un per presumptament ser artífex de la suplantació d’identitats amb la compravenda dels euros andorrans i el que hauria difós la imatge de la fotografia del cos sense vida de la jove que va morir a la carretera a la Seu–, van estar presents, implícitament, en els discursos oficials. “Els mals policies, que si n’hi ha són molt pocs, no poden gaudir del mateix tracte i les mateixes condicions que els bons policies, que són la immensa majoria”, va afirmar Martí, tot afegint-hi que “amb la nova llei de la policia i el seu desplegament aconseguirem avançar encara més en l’honorabilitat i el prestigi social del cos”.

a prop del debat parlamentari

L’objectiu és que les lleis dels cossos especials –la modificació de la de la policia entrarà a tràmit parlamentari conjuntament amb la primera norma dels bombers i la modificació de la dels agents penitenciaris– arribin al Consell General a mitjan mes vinent. Posteriorment serà el torn de l’anàlisi a la comissió legislativa d’Interior i el posterior debat a la cambra. “Determinades pràctiques gaudiran d’una sanció més rigorosa”, va insistir el ministre d’Interior, Xavier Espot, tot recalcant que casos com el del policia condemnat “amb la nova llei no es podran acollir a la jubilació anticipada”.

Pel que fa als dos agents imputats pendents encara de judici, Espot va fer una crida a “la presumpció d’innocència”. Tot i que va aclarir que els mecanismes legals vigents “permetrien la suspensió de sou i feina en cas d’estar implicats en una causa penal per fets molts greus”, tots dos estan en actiu en aquest moment “però en llocs que no comprometen la investigació”. L’expedient disciplinari incoat es troba pendent de la resolució judicial.

Agents condecorats

Representants dels cossos policials dels països veïns no van voler faltar ahir a la celebració. Durant l’acte es va condecorar el policia Joan Antoni Berenguer, pels 15 anys de servei, i Juli Saez, Miquel Àngel Barbolla i Joan Pericas, pels 30, així com Ferran Fernández i Cristina Lafoz, que recentment s’han jubilat.

L’acte, a més, va comptar amb música en directe. L’agent del cos nacional de policia espanyol Ángel Cortes, que compagina la seva feina amb la de tenor i que ha acompanyat artistes de la talla de Montserrat Caballé, va interpretar diverses peces, entre les quals l’himne nacional.

LA PUJA DEL 12% DELS ACCIDENTS DE TRÀNSIT FARÀ QUE HI HAGI MÉS PRESÈNCIA POLICIAL

Els accidents de trànsit van augmentar un 12% al llarg de l’any passat amb dues víctimes mortals. Davant d’aquest fet, el ministre d’Interior i Justícia, Xavier Espot, va avançar “l’obligació de posar mitjans i implementar mesures addicionals. Estem treballant, amb més presència, campanyes i serem més rigorosos amb les infraccions laborals”.

També el director de la policia, Jordi Moreno, va reconèixer que tot i que la sinistralitat viària “depèn de molts factors”, la prevenció al carrer és important. Entre les mesures que va anunciar per posar fil a l’agulla hi ha l’adquisició d’una pistola làser amb càmera de fotos capaç de detectar la velocitat dels vehicles en els dos carrils.

Espot va ressaltar la importància de dotar els agents de mitjans, tot remarcant l’increment pressupostari per a noves inversions per a aquest exercici, que ascendeix fins al milió d’euros, un 90% més que el 2015. Entre les adquisicions, va destacar la compra d’armilles “que permetrà a tots els agents tenir-ne”. En aquests moments, unitats com l’àrea criminal no en tenien de pròpia.

A l’hora de fer balanç dels números de l’any passat, Espot i Moreno van coincidir a remarcar la davallada d’un 5,5% del global de les infraccions penals, tant delictes com contravencions. “És una mostra que som capaços de millorar la seguretat ciutadana”, va assegurar el ministre d’Interior. Per subgrups, destaquen les caigudes dels delictes contra el patrimoni (-8,9%), salut pública (-75%) i intimitat i la inviolabilitat del domicili (-93%).

tracking