Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
Sistema financer

BPA Panamà està en venda

L’AREB està negociant el traspàs de la filial centreamericana que finalment no va entrar dins del lot que es va quedar JC Flowers
L'AREB negocia la venda de la filial de BPA a Panamà

L'AREB negocia la venda de la filial de BPA a Panamà

Imatge de les oficines de la filial de BPA al Panamà.

Actualitzada 24/05/2016 a les 17:48
    Ricard Poy Andorra la Vella
La filial panamenya de Banca Privada d’Andorra es troba sota control de la Superintendencia de Bancos del país centreamericà (una espècie d’INAF) que va agafar el control després de la nota de la FinCEN contra la matriu al març de l’any passat. I el mateix mes s’intervenia BPA Valores, filial de BPA Panamà, aquest cop per part de la Superintendencia del Mercado de Valores. L’administració de les dues societats va quedar en mans de Jaime de Gamboa. Les autoritats panamenyes van fer públic que l’anàlisi de la situació del banc indicava que no hi havia casos de blanqueig de capitals. La intervenció de la Superintendencia, però, s’ha anat allargant durant més d’un any perquè a mesura que passaven els mesos no arribava una solució final per a la matriu, fet imprescindible per desencallar la situació de la filial.
L’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va constatar durant el procés de subhasta que no hi havia un excessiu interès per part dels aspirants a comprar Vall Banc perquè el lot inclogués la filial panamenya de BPA. Amb aquesta perspectiva al novembre de l’any passat es va decidir obrir la porta, segons fonts properes al procés, per temptejar la possibilitat de vendre la filial fora del lot de la matriu. Informació facilitada ahir per altres fonts properes al cas ha permès al Diari tenir accés al document que la Superintendencia de Bancos panamenya va emetre el 3 de febrer on donava llum verd al procés per a la venda de BPA Panamà després d’haver “reorganitzat l’entitat”.

Procés de venda
La resolució del febrer explica que “cap de les propostes no vinculants (dels vuit aspirants a la subhasta) per a l’adquisició del banc nou (Vall Banc) considera l’adquisició de les institucions panamenyes (BPA Panamà i BPA Valores)”. Per aquest motiu l’AREB va iniciar el procés de venda per separat. La Superintendencia va decidir al febrer acceptar la possibilitat de venda sempre que “en qualsevol escenari les dues institucions panamenyes tinguin el mateix tracte que qualsevol altre client amb el mateix nivell d’accés als seus fons i possibilitats transaccionals”. Les mateixes fonts que van facilitar el document van explicar que el president de Vall Banc, César Goyache, es troba actualment a Panamà negociant la venda de la filial panamenya.
No ha transcendit si hi ha o no ofertes damunt de la taula. Informadors propers al procés sí que van insinuar que l’únic postulant a la compra de Vall Banc que va incloure dins de l’oferta l’opció de quedar-se la filial panamenya va ser Sócrates. Com que el guanyador va ser finalment JC Flowers la venda en paral·lel va continuar.

DUBTES SOBRE EL VALOR I SI ELS DINERS SERAN PER A BPA O PER A PANAMÀ
L’operació de venda de la filial panamenya de Banca Privada es troba amb dues incògnites fonamentals. D’una banda el preu al qual es podria vendre a causa que tant el banc com la societat de valors estan aturades fa més d’un any i amb l’estigma que envolta tot l’afer BPA. Fonts bancàries van apuntar que possiblement hi hauria societats locals interessades en l’adquisició. L’objectiu, segons fonts properes al procés, és escoltar les diferents propostes que puguin arribar i escollir la més satisfactòria econòmicament. El segon dubte arriba respecte què passarà amb els diners que s’obtinguin de l’operació. El destinatari normal seria Banca Privada, l’entitat on s’han quedat els comptes que no han passat a Vall Banc per ser sospitosos de blanqueig. Però cal veure quin serà el posicionament de les entitats panamenyes. Existeix la possibilitat que, tal com s’ha fet a Andorra per part del Govern, s’hagi previst que el capital recaptat per la venda de BPA Panamà i BPA Valores s’utilitzi per sufragar els diners que ha costat a l’Estat la intervenció. Aquest serà un dels punts que haurà d’aclarir César Goyache en l’estada al país centreamericà.
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2016 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477