Funció Pública

Desacord entre Govern i sindicats per les lleis dels cossos especials

Els textos podrien entrar a tràmit parlamentari a final de juny

Desacord entre Govern i sindicats per les lleis dels cossos especialsArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri d’Interior i Justícia ha tirat pel dret i ha elevat la modificació de la Llei del cos d’agents penitenciaris i la nova norma dels bombers a la comissió consultiva malgrat les esmenes dels sindicats. Els col·lectius, però, avancen que no es quedaran de braços plegats i presentaran les seves objeccions a la comissió perquè les tingui en compte. Cal recordar, però, que l’informe d’aquesta serà preceptiu però no vinculant.

Des de la comissió, que va rebre els textos ara fa aproximadament quatre setmanes, assenyalen que se’ls ha instat a elaborar els informes com més aviat millor. La voluntat de l’executiu és entrar-les a tràmit parlamentari abans d’acabar el juny. Fins que no s’aprovin les noves lleis no es podrà publicar l’edicte per a la creació de les noves places al cos de policia i el dels agents penitenciaris, tal com s’havia anunciat per a aquest exercici. Es tracta de 21 efectius per al cos de policia i tres per al d’agents penitenciaris que es regiran pel que marquin les noves lleis. Dels canvis, destaca que se’ls exigirà disposar del títol de batxillerat o d’un diploma equivalent –fins ara amb el graduat escolar n’hi havia prou– i que no cobraran el complement de funcions permanents, que impedeix al funcionari exercir el dret de vaga.

Esmenes a la consultiva

Des del Sindicat Penitenciari Andorrà (SPA), el portaveu, Sergi Teixeira, assegura que han presentat a la comissió consultiva una esmena a la totalitat de la llei. Pel que fa a les principals objeccions, que ja van ser debatudes amb el titular del ministeri d’Interior, Xavier Espot, destaca “el perjudici de perdre 400 euros al mes amb la supressió del complement de no fer vaga”, o l’establiment “d’una nova jerarquia que redueix en un elevat grau les possibilitats de promoció”. També han rebutjat “el canvi d’assegurança” i han exigit que, “com en el cas dels empleats de la Funció Pública, s’estableixi un màxim d’hores anuals que es poden realitzar”.

Per la seva part, des de l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA), el president, Joan Torra, veu la primera llei del cos “com un sense sentit i més ara que s’està preparant la reforma de la Funció Pública i, segurament, s’haurà de fer marxa enrere en alguns punts. És legislar per a uns mesos”. A més, creu que perjudica els efectius en comparació amb altres treballadors de l’administració. Posa com a exemple “que ara se’ns exigirà tenir el domicili al país per tal de poder acudir en cas d’urgència. Fins ara ja ho fèiem i sense cap complement a canvi, no com passa amb altres cossos”. Com els penitenciaris, els bombers han reenviat les seves esmenes a la comissió consultiva. “A les negociacions amb el ministre no vam consensuar res, se’ns va imposar la llei i se’ns va recomanar que féssim les propostes directament a la consultiva”, hi afegeix.

En el cas de la modificació de la Llei de la policia, ja ha estat tramesa al consell de la policia –que fa les funcions de la comissió consultiva de la Funció Pública en el cas de la policia–, perquè emeti l’informe preceptiu per acompanyar el text en el moment que entri a tràmit parlamentari. Des del Col·lectiu de Funcionaris de la Policia d’Andorra (CFPA), el president, Salvador Prieto, asse­nyala que les aportacions finals que van realitzar al ministeri –la majoria, canvis en l’articulat per evitar les dobles interpretacions–van ser acceptades. “Sí que hi ha algunes qüestions de la llei que ens hauria agradat canviar, però ja des d’un principi sabíem que seria molt difícil”, explica. Entre els exemples que enumera, hi ha també el complement de funcions permanents per no fer vaga, que en aquest és de prop de 250 euros mensuals.

Paral·lelament, des del sindicat, però, sí que han aplaudit algunes de les modificacions que comportarà el canvi, com ara l’enduriment disciplinari que, per exemple, impedirà que un agent condemnat pugui cobrar íntegrament la seva jubilació malgrat el fet succeït.

tracking