Sistema financer

Joan Pau Miquel va buscar un cap de turc

La declaració pòstuma de Josep Maria Escuer acusa l’exdirector general de BPA d’intentar subornar-lo perquè assumís les irregularitats comeses al banc

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Em van citar per una hora i mitja més tard a l’Hotel Canut i quan em vaig presentar estàvem tots dos sols al restaurant en el que em va dir que estava molt preocupat per tot el que s’havia fet al banc (BPA) i el que podia passar i que el seu advocat li havia dit que tenia que buscar alguna persona que assumís la seva responsabilitat de l’activitat que estaven controlant, car si no, ell (Joan Pau Miquel) aniria a la presó”.

Així defineix Josep Maria Escuer, mort d’una malaltia incurable el passat 25 d’abril, la trobada en què l’exdirector general de Banca Privada d’Andorra va intentar subornar-lo perquè fos el cap de turc. La informació va ser publicada en exclusiva per ara.ad que ha tingut accés a la documentació notarial que es reprodueix en aquesta pàgina (el document complet es pot consultar a diariandorra.ad). Josep Maria Escuer, extreballador de Banca Privada d’Andorra, va fer una declaració el 18 d’abril d’aquest any (una setmana abans de morir) davant la notària Rosa Fer­rándiz on explica l’intent de suborn. Aquesta declaració notarial havia de ser portada a la Batllia i/o a la fiscalia després que hagués mort en cas que no pogués haver fet una nova declaració davant la Justícia.

L’oferta en un sopar al CanutJosep Maria Escuer relata que Joan Pau Miquel, en el transcurs del sopar a l’Hotel Canut del dia 18 de desembre del 2014 (tres mesos abans de la nota de la FinCEN contra BPA per ser una estructura de blanqueig de gran risc), li va garantir que si “assumia la responsabilitat assegurava un treball pel meu fill a la BPA de per vida, que el meu germà continuaria al banc amb millorades condicions laborals i que jo rebria una suma important que fixaríem més tard”.

Escuer assegura en la declaració notarial que va seguir el joc a Joan Pau Miquel no perquè tingués la intenció d’acceptar l’oferta sinó per l’opció d’aconseguir més informació de tota la trama. El 19 de desembre del 2014, el dia després del sopar on se li va proposar ser el cap de turc, Miquel contacta amb Josep Maria Escuer, que coneixia la seva malaltia incurable, perquè quedin a Barcelona al despatx de l’advocat Miquel Roca Junyent.

Tal com explica en la declaració notarial, “Allà estàvem el senyor Joan Pau Miquel Prat, que anava amb l’advocat Josep Anton Silvestre, i jo. A l’indicat despatx ens va rebre el lletrat Sr. Jesús Silva. Llavors allà es va fer la mateixa proposta, indicant que el senyor Miquel necessitava una estructura a resultes de la qual ell es quedava fora i jo assumia tota la responsabilitat, de forma que jo tenia que assumir totes les operacions delicades i qüestionades que havia fet el senyor Joan Pau Miquel i ell es quedava exempt de responsabilitat”. Escuer indica que els va fer saber que no participaria de la trama i que no acceptava el suborn a canvi d’assumir la responsabilitat. Entenia que l’oferta era per deixar la família ben coberta un cop ell morís “però no podia acceptar, pel meu nom i el del meu fill, al que vaig informar de tot”.

Amenaces rebudesEscuer va afegir que arran del rebuig de l’oferta de suborn per assumir les culpes de Miquel va rebre “amenaces i vexacions” i confiava que viuria prou temps com per “poder atorgar la corresponent declaració –confirmant la present– el més aviat possible en defensa del meu bon nom i la veritat”. Escuer havia declarat a la Batllia però la nova declaració per contrastar les afirmacions no es va poder fer perquè va morir una setmana després de comparèixer davant notari. Dins de la declaració notarial, Escuer autoritzava les autoritats judicials a verificar totes les dades de la informació dels seus telèfons.

tracking